Kai dėl imuninės sistemos sutrinka insuliną gaminančių kasos ląstelių veikla, išsivysto pirmojo tipo diabetas. Ši nepagydoma organizmą alinanti liga dažniausiai užklumpa vaikus ir sukelia daug skausmo visai šeimai. Tačiau daugelis nežino, jog esama tvirtų įrodymų, kad ši liga susijusi su mityba, tiksliau su pieno produktais. Kaip karvės pienas sukelia pirmojo tipo diabetą yra plačiai aprašyta. Liga vystosi maždaug taip:
Karvės pienas gali sukelti vieną iš pavojingiausių ligų, kokia tik gali susirgti vaikas. Dėl visai suprantamų priežasčių šiandien tai yra viena iš labiausiai diskutuotinų mitybos temų.
Vienas įspūdingiausių pranešimų apie karvės pieną buvo paskelbtas 1992 metais NEW England Journal of Medicine (1). Suomijos mokslininkai paėmė pirmojo tipo diabetu sergančių vaikų (nuo 4 iki 9 metų amžius) kraujo ir išmatavo jame antikūnų lygį, susidarančių kai kraujyje yra nevisiškai suvirškintų baltymų, vadinamų galvijų serumo albuminu. Vėliau mokslininkai ištyrė sveikų vaikų kraują ir palygino šių dviejų grupių (ligonių ir sveikųjų) rezultatus. Vaikai, kurie turėjo antikūnų, susidariusių patekus į organizmą galvijų serumo albuminui, buvo gėrę karvės pieno. Tai reiškia, kad nesuvirškinti karvės pieno baltymų fragmentai pateko į kraujotaką ir privertė imuninę sistemą sukurti antikūnus.
Mokslininkai atrado iš tiesų stebėtiną dalyką: iš 142 diabetu sergančių vaikų visų antikūnų lygis buvo didesnis nei 3,55; o iš 79 sveikų vaikų visų lygis buvo mažesnis nei 3,55.
Dviejų vaikų grupių antikūnų tyrimo rezultatai absoliučiai nepersidengia. Tai reiškia, kad visi, kurie sirgo diabetu, turėjo aukštesnį antikūnų lygį nei nesirgusieji. Galime daryti dvi prielaidas: pirma, diabetu sergantys vaikai gėrė daugiau karvės pieno, ir antra, padidėjęs minėtųjų antikūnų lygis galėjo sukelti pirmojo tipo diabetą.
Rezultatai mokslininkų bendruomenę tiesiog sukrėtė. Šis (1) ir dar keli ankščiau atlikti (2–4) tyrimai paskatino dirbti toliau. Tas darbas vyksta iki šiol.
Nuo to laiko buvo atlikta dar keliolika tyrimų. Mokslininkai siekė nustatyti, kaip karvės pienas veikia galvijų serumo albumino antikūnų lygį. Visi tyrimai parodė, kad karvės pieną gėrusių diabetu sergančių vaikų antikūnų lygis aukštesnis (5)(nors tų tyrimų rezultatų reikšmingumas gerokai skyrėsi).
Pastarąjį dešimtmetį mokslininkų tyrimai aprėpė kur kas platesnį problemų spektrą nei vien galvijų serumo albumino antikūnų lygis, todėl ima formuotis išsamesnis vaizdas. Trumpai kalbant, kai kūdikiai ar maži vaikai, kuriuos motinos anksti nustoja maitinti savo pienu ir kurie turi tam tikrą paveldėtą polinkį sirgti šia liga, pradedami maitinti karvės pienu, jie, matyt, užkrečiami virusu, ardančiu imuninę sistemą (6). Tokių vaikų rizika susirgti pirmojo tipo diabetu yra labai didelė. Vienas Čilėje atliktas tyrimas (7) įvertino du faktorius: karvės pieną ir genetiką. Vaikai, kurie turėjo paveldėtą polinkį sirgti diabetu ir kuriuos anksti pradėjo maitinti karvės pieno mišiniais, susirgti diabetu rizikavo 13,1 karto daugiau nei tie, kurie genetinio faktoriaus neturėjo ir buvo bent trimis mėnesiais ilgiau maitinti krūtimi (vadinasi, juos mažiau paveikė karvės pieno produktai). Kitas Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktas tyrimas parodė, kad turintys paveldėtą polinkį susirgti ir anksti karvės pieno produktais pradėti maitinti vaikai rizikuoja tapti diabetikais 11,3 karto daugiau nei tie, kurie tokio polinkio neturi ir kurie buvo ilgiau žindomi (8). 11,3–13,1 kartų didesnė rizika yra nepaprastai daug (1000–1200 %!). Didele laikoma tris ar keturis kartus didesnė rizika. Galime palyginti, kad, pavyzdžiui, rūkaliai susirgti plaučių vėžiu rizikuoja maždaug dešimt kartų daugiau nei nerūkantys žmonės (kaip matome, vaikai, kuriuos anksti pradeda maitinti karvės pieno produktais, diabetu susirgti rizikuoja dar daugiau), o žmonių, kurių aukštas kraujospūdis ir cholesterolio lygis, širdies ligų rizika yra didesnė 2,5–3 karto.
Kiek ta didelė vaikų diabeto rizika priklauso nuo karvės pieno ir kiek nuo paveldimumo? Šiandien populiari nuomonė, kad pirmojo tipo diabetą lemia genai. Tai nuomonei pritaria daugelis gydytojų. Tačiau genetinis faktorius atsakingas tik už nedidelį susirgimų skaičių. Kad genai pradėtų „veikti“, reikalingas postūmis. Stebint identiškus dvynius nustatyta, kad kai vienas jų serga pirmojo tipo diabetu, kitam susirgti tikimybė yra 13–33 %, nors genetinis faktorius juos abu veikia vienodai (6, 9, 10, 11, 12). Tad jei ligą lemtų vien genai, tikimybė susirgti antrajam dvyniui būtų artima 100 %. Be to, tikėtina, kad prie tų 13–33 % rizikos prisideda ir aplinkos bei mitybos faktoriai – tai, kas abiem dvyniams yra vienoda.
Kuo daugiau išgeriama karvės pieno, tuo didesnis sergamumas šia liga. Pavyzdžiui, Suomijoje sergamumas pirmojo tipo diabetu yra 36 kartus didesnis nei Japonijoje (13). Suomijoje pieno produktų suvartojama labai daug, o Japonijoje – labai mažai.
Kaip ir kitų „prabangos ligų“ atveju, matome, kad kai žmonės iš vietovių, kur sergamumas tam tikromis ligomis žemas, migruoja į didelio sergamumo vietas, jie greitai patenka į didesnės tų susirgimų rizikos grupę. Taip atsitinka todėl, kad jie pakeičia gyvenimo būdą ir mitybos įpročius. Tas faktas rodo, kad net jei žmogus turi ligos geną, jis susirgs tik tada, kai suveiks tam tikri mitybos ir/ar aplinkos faktoriai.
Sergamumas pirmojo tipo diabetu visame pasaulyje per metus padidėja 3 % (22). Toks ligos plitimo greitis gąsdina. Be to, pirmojo tipo diabeto atvejų daugėja visose populiacijose ir tai nepriklauso nuo to, ar esamas populiacijos sergamumas šia liga mažas, ar didelis. Toks santykinai didelis sergamumo augimas vyksta ne vien dėl genetinio faktoriaus. Tam tikro geno ar genų paplitimas didelėje populiacijoje metams bėgant lieka daugmaž stabilus, nebent dėl kokių nors išorinių priežasčių viena populiacijos dalis paliktų daugiau palikuonių nei kitos grupės. Pavyzdžiui, jei šeimos, kurių abu tėvai serga pirmojo tipo diabetu, paliktų kur kas daugiau palikuonių nei sveikos šeimos, tai diabeto genas ar genai populiacijoje smarkiai išplistų. Tačiau taip, žinoma, nebūna, ir faktas, kad pirmojo tipo diabeto atvejų daugėja po 3 % per metus, yra tvirtas įrodymas, kad šios ligos priežastis nėra vien genai.
C. Campbell’as mano, jog esama svarių įrodymų, kad svarbi pirmojo tipo diabeto priežastis yra karvės pienas. Apibendrinę visų tyrimų rezultatus (ir veikiant genetiniam faktoriui, ir be jo) gauname išvadą, kad vaikai, kuriuos per anksti nustoja maitinti krūtimi ir pradeda maitinti karvės pieno mišiniais, susirgti pirmojo tipo diabetu rizikuoja 50–60 % (1,5–1,6 karto didesnė rizika) daugiau nei tie, kuriuos žindo ilgiau ir kurie vėliau pradeda maitintis karvės pienu (14). (Kai veikia ir genetinis, ir mitybos faktoriai, ta rizika, kaip buvo minėta, kur kas didesnė).
Informacija apie mitybos sąsajas su pirmojo tipo diabetu buvo tokia paveiki, kad 1994 metais Amerikos pediatrijos akademija šeimoms, kuriose yra sergančių diabetu, primygtinai rekomendavo pirmuosius dvejus metus naujagimių nemaitinti karvės pieno produktais. Taip pat daug tyrėjų (6) pradėjo perspektyvinius tyrimus, kurių tikslas buvo nustatyti, ar pirmojo tipo diabeto priežastis gali būti mitybos ir gyvenimo būdo ypatumai.
Du iš geriau žinomų tokių tyrimų buvo atlikti Suomijoje. Vienas pradėtas devintojo dešimtmečio pabaigoje (2), kitas – dešimtojo dešimtmečio viduryje (15). Antrojo rezultatai atskleidė, kad karvės pienas skatina imuninę sistemą papildomai gaminti mažiausiai tris keturis antikūnus. O dar vienas tyrimas parodė, kad kūdikių, maitintų karvės pieno mišiniais, kraujyje labai didelis beta kazeino (karvės pieno baltymas) antikūnų lygis. Vaikai, sergantys pirmojo tipo diabetu, taip pat turėjo daug šių antikūnų. Taigi visų čia paminėtų tyrimų duomenys patvirtina, kad karvės pienas kelia pavojų susirgti pirmojo tipo diabetu, ypač vaikams, kurie turi paveldėta polinkį sirgti šia liga.
Šaltiniai:
T. Colin Campbell, Ph. D. ir Thomas M. Campbell II „Natūralus būdas išvengti ligų“
Karjalainen J., Martin J. M., Knip M., et al. „A bovine albumin peptide as a possible trigger of insulin – dependent Diabetes Mellitus.: New Engl. Journ. Med. 327 (1992): 302–307.
Virtanen S. M., Rasanen L., Aro A., et al. „Infant feeding in Finnish children less than 7 year of age with newly diagnosed IDDM. Childhood diabetes in Finland Study Group.“ Diabetes Care 14 (1991): 415–417.
Savilahti E., Akerblom H. K., Tainio V-M., etal. „Children with newly diagnosed insulin dependent diabetes mellitus have increased levels of cow‘s milk antibodies.: diabetes Res. 7 (1988): 137–140.
Yakota A., Yamaguchi T., Ueda T., et al. Comparison of islet cell antibodies, islet cell surfact antibodies and anti-bovine serum albumin antibodies in Type 1 diabetes:. Diabetes Res. Clin. Pract. 9 (1990): 211–217.
Hammond-McKibben D., and Dosch H-M. „Cow‘s milk, bovine serum albumin, and IDDM: can we settle the controversies?“ Diabetes Care 20 (1997): 897–901.
Akerblom H. K., Vaarala O., Hyoty H., et al. „Environmental factors in the etiology of Type 1 diebetes.“ Am. J. Med. Genet. (Semin. Med Genet.) 115 (2002); 18–29.
Perez-bravo F., Carrasco E., Gutierrez-Lopez M. D., et al. „Genetic predisposition and environmental factors leading to the development of insulin-dependent diabetes mellitus in Chilean children.: J.Mol. Med. 74 (1996): 105–109.
Kostraba J. N., Cruickshanks K. J., Lawler-Heavner J., et al. „Early exposure to cow‘s milk and solid foods in infancy genetic predisposition, and risk of IDDM.“ Diabetes 42 (1993): 288–295.
Gottlieb M. S., and Root HE. „Diabetes mellitus in twins.“ Diabetes 17 (1968): 693–704.
Barnett A. H., Eff C., Leslie RDG, et al. „Diabetes in identical twins: a study of 200 pairs.“ Diabetologia 20 (1981): 87–93.
Pyke DA. „The genetic perspective: putting reserch into practice.“ In: Diabetes 1988, Amsterdam, 1989, p. 1227–1230.
Kaprio J., Tuomilehto J., Koskenvuo M., et al. „Concordance for Type 1 (insulin-dependent) and type 2 (non-insulin-dependent) diabetes mellitus in a population-based cohort of twins in Finland.“ Diabetologia 35 (1992): 1060–1067.
LaPorte R. E., Tajima N., Akerblom HK, et al. „Geographic differences in the risk of insulindependent diabetes mellitus: the importance of registries.“ Diabetes Care 8 (Suppl. 1) (1985): 101–107.
Gerstein HC. „Cow‘s milk exposure and Type 1 diabetes mellitus: a critical overview of the clinical literature.“ Diabetes Care 17 (1994): 13–19.
Kimpimaki T., Erkkola M., Korhonen S., et al. „Short-term exclusive breastfeeding predisposes young children with increased genetic risk of Type 1 diabetes to progressive beta-cell autoimmunity.“ Diabetologia 44 (2001): 63–69.
dantys yra mūsų vizitinė kortelę, tačiau kartais nutinka taip, kad žmogus...
Skaityti daugiauraumenų skausmas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi...
Skaityti daugiauvėjaraupiai – viena žinomiausių vaikiškų ligų, tačiau ja susirgti gali...
Skaityti daugiauatopinis dermatitas – viena dažniausiai kūdikiams diagnozuojamų odos ligų. ...
Skaityti daugiauNeretai sakoma, kad pavasarį maišosi dangus su žeme. Orai labai permainingi, todėl šeimose, kuriose yra vaikų, padaugėja peršalimo ligų atvejų. Tačiau mažus vaikus užpuola ne tik peršalimas, todėl namų vaistinėlėje naudinga turėti ir kitų priemonių. Taigi pats metas atidžiau peržiūrėti namų vaistinėlę, skirtą vaikams – kas joje turėtų būti, kad netikėtai sunegalavus vaikui naktį nereikėtų važiuoti į vaistinę? ...
Skaityti daugiauVieni mažyliai čiulptukų net neima, kad ir kaip stengtųsi tėvai išmėginti visas jų rūšis ir formas. Tuo tarpu kiti vaikai su jais atsisveikina labai sunkiai. Kada geriausia atsisakyti čiulptuko? Kodėl tai geriausia padaryti dar ankstyvoje vaikystėje? Kokie žaismingi būdai gali padėti tai padaryti daug lengviau? ...
Skaityti daugiauŠiandieninis gyvenimo ritmas ir būdas gali turėti nemažai neigiamos įtakos vyro seksualiniam gyvenimui. Kai daug sėdima, mažai judama, nesveikai maitinamasi, patiriama daug streso, ne taip jau ir retai „kertama“ per bene svarbiausią vyrui faktorių – lytinį pajėgumą. Ką daryti, kad erekcijos funkcija būtų puiki, o lytinis potraukis nesumažėtų? ...
Skaityti daugiauArtėjant pavasariui didelė dalis mūsų ir vėl jaudinasi dėl to, kad nepavyks išvengti alergijos simptomų. Bepradedantys žydėti augalai ir jų į orą paleidžiamos žiedadulkės – bene svarbiausias sezoninės alergijos faktorius, kurio išvengti iš tiesų labai sunku. Ankstyvesnis antihistaminių vaistų vartojimas gali padėti išvengti sunkiausių alergijos simptomų. Tačiau ar kada nors domėjotės, kaip veikia šie populiariausi vaistai nuo alergijos? Ar jie saugūs senyviems pacientams? ...
Skaityti daugiauDirgliosios žarnos sindromas – sveikatos nusiskundimas, kuris plinta žaibišku greičiu. Iki šiol nėra vieno ir visiškai efektyvaus gydymo, kuris padėtų visiškai įveikti šį varginantį sveikatos sutrikimą, susijusį su pilvo pūtimu, pilvo skausmu ir raižymu, viduriavimu bei kitais nemaloniais simptomais. ...
Skaityti daugiauPasirodo, kad vaiko patiriamą skausmą sustiprinti gali netgi netinkama aplinkinių reakcija ar „nedraugiška“ aplinka, todėl su vaikų skausmu reikia elgtis itin atsargiai ir skirti pakankamai dėmesio adekvačiam ir savalaikiam jo gydymui. Taigi kodėl būtina malšinti vaikų skausmą ir kokios vaistinės medžiagos dažniausiai vartojamos vaikų skausmo malšinimui? ...
Skaityti daugiauPriešlaikinė ejakuliacija – tai lytinės sveikatos sutrikimas, kai vyrui būdinga ankstyvesnė ejakuliacija, nei to pageidauja jis pats ir (arba) jo partnerė. Tai gana dažnai pasitaikantis lytinės sveikatos nusiskundimas. Vis dėlto dar vis vengiama apie tai atvirai kalbėti. Manoma, kad priešlaikinė ejakuliacija retkarčiais kamuoja net kas trečią vyrą, o maždaug kas penktam vyrui tai gali būti nuolatinė problema, trikdanti ne tik lytinio, bet ir bendrojo gyvenimo kokybę. ...
Skaityti daugiauTai gali atrodyti šiek tiek netikėta, bet nugaros skausmo priežasčių gali būti iš tiesų labai daug. Mes dalinamės dešimtimi dažniausiai pasitaikančių nugaros skausmo priežasčių ir faktorių. Galbūt kai kurios iš jų būdingos ir Jums? ...
Skaityti daugiauTikėtina, kad pasibaigus pandemijai gydymo įstaigas užplūs daugybė pacientų su gerokai pažengusiomis venų ligomis. Juk lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo atvejai niekur nedingo, ir, tikėtina, pandemijos metu jų atsirado tik daugiau. Kaip geriau pasirūpinti savo kojomis per pandemiją? Kuo venoms naudinga fizinė veikla, bioflavonoidai ir heparino natrio druska? ...
Skaityti daugiauBurnos opelės, žaizdelės arba aftos – nemaloni ir varginanti problema. Ypatingai gleivinės vientisumo pažeidimai gyvenimo kokybei kenkia tuomet, kai jie linkę pasikartoti ir vis atsinaujinti. Ką reikėtų daryti, kad burnos opelės užgytų kuo greičiau? Ir kodėl būtina atkreipti dėmesį į ilgiau nei 3 savaites negyjančias burnos opeles? ...
Skaityti daugiauPieninių dantukų dygimas – ir džiugus, ir daugumai šeimų gana sudėtingas laikotarpis. Todėl pateikiame Jums 7 paprastus, bet genialius patarimus, kurie, tikime, padės palengvinti sudėtingą laikotarpį: ...
Skaityti daugiaugyvenant skaitmeniniame amžiuje darbas prie kompiuterio, laisvalaikis įsitaisius...
Skaityti daugiauPateikiame Jums 5 faktus apie mėnesinių skausmą, kurių galbūt iki šiol dar nežinojote. Galbūt jie paskatins labiau susirūpinti savo sveikata ir suprasti, kad kasdienei veiklai trukdantis mėnesinių skausmas nėra normalus reiškinys. ...
Skaityti daugiauTikrosios varginančio ir nuolat pasikartojančio pilvo pūtimo priežasties nustatymas gali tapti dideliu iššūkiu, nes tai gana nespecifiškas sveikatos sutrikimas. Vis dėlto dažniausiai pilvą pučia dėl per didelio nuryto oro kiekio, tam tikro maisto valgymo ir netgi... streso. Kokios galimos kitos pilvo pūtimo priežastys ir kada dėl jo jau reikėtų kreiptis į gydytoją? ...
Skaityti daugiauVenų ligos vis labiau „jaunėja“ ir jomis serga vis daugiau asmenų. Tokie nuolat augantys duomenys rodo, kad venų varikozės vystymuisi dabartinis gyvenimo būdas labai „draugiškas“, o mes, vietoje to, kad daugiau judėtume, tik numojame ranka į organizmo siunčiamus pagalbos signalus. Venų varikozė – vienas iš jų. Kaip gyventi, kad sukurtume kuo mažiau šansų kojų venų varikozės vystymuisi? Pateikiame 6 paprastus patarimus, bet labai naudingus patarimus, kurie leis jaustis lengviau ir... laimingiau!...
Skaityti daugiauŠiuo metu šeimos gydytojai dažnai sulaukia tėvelių klausimų, ar jie galėtų paskirti kažką tokio, kas greitai ir veiksmingai sustiprintų vaikų imunitetą. Deja, bet tokie preparatai tiesiog neegzistuoja, nes vaikų imuninė sistema – sudėtingas ir dar nebrandus apsaugos kompleksas, kurį reikia stiprinti ištisus metus, o ne tik susirgus. Pasirodo, kad kartais belieka tik... laukti. Kodėl atrodo, kad šiuolaikinių vaikų imunitetas – silpnesnis ir jie serga žymiai dažniau?...
Skaityti daugiauAr žinote, kas iš tikrųjų yra kosulys? Kaip gydomas sausas, o kaip – drėgnas kosulys? Ir kada dėl kosulio jau reikėtų kreiptis į gydytoją? Atsakymus į šiuos svarbius klausimus rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiauStomatitas – dažniausia burnos žaizdelių susiformavimo priežastis. Ar žinote, kokios stomatito formos pačios įprasčiausios? O kas galėtų padėti greičiau ir lengviau susidoroti su burnos opelėmis? ...
Skaityti daugiauPieninių dantų dygimo sukeliamas diskomfortas gali išderinti ne tik mažylio, bet ir visos šeimos dienotvarkę. Ką reikėtų žinoti apie pirmųjų dantų dygimą ir kas galėtų padėti šį laikotarpį išgyventi lengviau? ...
Skaityti daugiauVaikų sloga – maža bėda? Ar tikrai? Dalinamės penkiais dalykais, kuriuos reikėtų žinoti apie vaikų slogą. Galbūt jie padės pakeisti Jūsų nuomonę, kad vaikų sloga nėra jau tokia maža bėda, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ...
Skaityti daugiauturbūt nieko nestebina faktas, kad vėlyvas ruduo ir žiema laikomi tikrų...
Skaityti daugiau