Kiekviena rūšis turi tam tikrą spalvą, kvapą, skonį ir tik jam būdingas savybes. Ar žinote, kad medus gali būti nuo beveik bespalvio iki juodo?
Pastaruoju metu galima įsigyti falsifikuoto medaus. Jis gaunamas, kai bitės maitinamos tik cukraus sirupu. Šis medus neturi gydomųjų savybių, tačiau jį galima vartoti kaip cukraus pakaitalą.
Brandaus ir ilgai laikyti tinkamo medaus sudėtyje yra ne daugiau kaip 18–20 proc. vandens. Ar medus pakankamai subrendęs, galite patikrinti panardinę į jį šaukštą. Jei medus brandus – jis nuo šaukšto nuteka nenutrūkstama juosta, o, „vyniojant“ medų ant šaukšto, jis guls sluoksniais. Nebrandus medus paprasčiausiai nutekės nuo šaukšto, ir tiek. Natūralus medus panašus į tirštą sirupą, tačiau išimtas iš korio greitai cukruojasi. Kuo meduje daugiau fruktozės, tuo ilgiau jis išlieka skystas.
Tačiau visur yra savų išimčių – kaštonų ir akacijų medus nesikristalizuoja.
Grikių medus – tamsus. Jam būdingas aštrus specifinis skonis ir kvapas. Didina hemoglobino kiekį kraujyje.
Vaismedžių medus – šviesiai geltonas, malonaus obels žiedų kvapo, susikristalizavęs į smulkius kristalus, dar pašviesėja.
Aviečių medus – kol šviežias – nuo šviesiai geltono su žalsvu atspalviu iki tamsaus kaip smala, susikristalizavęs darosi labai šviesus, pilkšvo ar melsvo atspalvio. Puikiai tinka peršalus su šilta arbata, malšina kosulį.
Dobilų medus – šviesiai geltonas, susikristalizavęs būna beveik baltas, smulkiais kristaliais, aromatas vos jaučiamas. Vartojamas kaip dietinis produktas.
Liepų medus – dar vadinamas karališkuoju. Jis šviesios gintarinės spalvos, švelnaus skonio. Tinka sergant peršalimo ligomis, angina, bronchitu, šlapimo pūslės uždegimu, nervų ligomis, esant galvos skausmams, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą. Šis medus skatina prakaitavimą, todėl nepatariama valgyti daugiau kaip 300 g per dieną.
Melisos (ir valerijono) medus šviesus. Pasižymi raminamosiomis savybėmis, todėl puikiai tinka vartoti sergant nervų sistemos ligomis, nemiga, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.
Medus laikomas stiklinėje, molinėje ar medinėje taroje tamsioje, vėsioje vietoje (tik jokiu būdu ne šaldiklyje – šaltis, kaip ir karštis, silpnina medaus gydomąsias savybes, geriausia vis dėlto laikyti kambario temperatūroje tamsioje vietoje). Reikėtų saugoti medų nuo drėgmės, drėgnose patalpose jį galima laikyti tik sandariai uždarytą.
Kad nebrandus medus būtų geros prekinės išvaizdos, prekiautojai gali įmaišyti į jį miltų arba krakmolo. Blogėja medaus kokybė, prastėja skonis, o svarbiausia – silpsta gydomosios medaus savybės.
Įpilkite į medų nedaug virinto arba distiliuoto vandens ir įlašinkite kelis lašelius jodo. Jei meduje yra miltų arba krak-molo, tirpalas pamėls, jei medus kokybiškas, – jo spalva nepakis.
Prekybos centruose parduodamas medus ilgai išlieka skystas. Gali būti, kad šis medus – kaitintas. Kaitinant medaus „natūralumui“ tikrai nekenkiama, tačiau didelės dalies gydomųjų savybių toks medus netenka.
Bičių duona – tai medaus ir žiedadulkių mišinys, turintis daug bičių organizmo liaukų gaminamų sekretų. Dėl jų duonoje vyksta fermentacijos procesai, kinta jos sudedamųjų dalių santykiai, susidaro naujos medžiagos. Šie bičių veiklos produktai puikiai tinka patiriant didelį fizinį ar emocinį krūvį, sveikstant po operacijų. Bičių duonelė normalizuoja skydliaukės ir nervų sistemos veiklą. Jos rekomenduojama vartoti gydant gerybinius auglius. Teigiama, kad bičių duonelė ir žiedadulkės efektyviai gydo hormonų sutrikimų sukeltą moterų nevaisingumą ir pagerina vyrų spermos kokybę.
Tai sakingas stipraus kvapo ir kartoko, aštraus skonio produktas. Pasižymi itin stipriomis baktericidinėmis ir dezinfekuojamosiomis savybėmis.
Vartojamas sergant peršalimo ligomis, gydant opas, žaizdas, nušalimus, sąnarių ligas.
Jei sergate virškinamojo trakto ar tulžies takų ligomis, galite pasigaminti tokio vaisto: įlašinkite 5-10 lašų skysto propolio ekstrakto į pusę stiklinės pieno arba vandens. Gerkite 3-4 kartus per dieną 30 min. prieš valgį
Sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimais:
1 šaukštą smulkintos jonažolės užpilkite 200 ml verdančio vandens, palikite 30 min. kol pritrauks ir įlašinkite 30-40 lašų skysto propolio ekstrakto. Skalaukite burną ir gerklę šiltu tirpalu kelis kartus per dieną.
Pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu poveikiu, didina hemoglobino koncentraciją kraujyje, mažina cholesterolio kiekį bei padidina fosfolipidų koncentraciją kraujyje. Pastebėta, kad, vartojant bičių pienelio, greičiau gyja kaulų lūžiai. Pagerina atmintį, virškinimo ir kraujodaros organų veiklą. Bičių pienelis skatina senstančių ląstelių atsinaujinimą bei stimuliuoja liaukų sekreciją. Pastaruoju metu daug kalbama apie jo savybę gerinti vyrų lytinį pajėgumą. Bičių pienelis skatina apykaitos procesus, todėl manoma, kad tinka vėžinių ligų profilaktikai ir joms gydyti (šalia pagrindinės terapijos) bei žmonėms, gaunantiems didesnes radiacijos dozes.
Bičių pienelį reikia laikyti tamsioje šaltoje vietoje (-2 – -5 °C), geriausia – šaldytuve. Japonijos medikai teigia, kad bičių pienelis – geriausia profilaktikos priemonė šiuolaikiniam žmogui, gyvenančiam užterštoje aplinkoje bei gaunančiam didesnes radiacinės apšvitos dozes. Beje, Japonijoje visiems ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams profilaktiškai skiriama bičių pienelio. Truputis skaičių: per metus Japonijoje suvartojama apie 100 000 kg bičių pienelio, turint omeny, kad vienam vaikui per mėnesį tereikia 1–2 g šios medžiagos.
Bičių pienelio nerekomenduojama vartoti prieš miegą.
Norint pagerinti potenciją
Bičių pienelis turi būti tik šviežias. 30–40 min. prieš valgį du kartus per dieną po liežuviu palaikykite 80–100 mg šio produkto (geriausia sumaišyti jį su medumi santykiu 1:100), kol ištirps. Bičių pienelį vartokite mėnesį, po to padarykite 2–3 mėnesių pertrauką ir vėl pakartokite gydymo kursą.
Pavalyti pažeidimo ribas (ne pačią žaizdą) bičių pienelio ir spirito mišiniu ir uždėti tvarstį su bičių pienelio ir medaus mišiniu (santykiu 1:100). Jį galima praskiesti destiliuotu vandeniu iki dvigubos apimties. Tvarsčius keisti du kartus per dieną.
Skalaukite burną arba gerklę 50 procentų destiliuoto vandens ir bičių pienelio ir medaus mišinio tirpalu.
Į marlę reikia įvynioti 10–15 g bičių pienelio ir įdėti tamponą į makštį 3–6 valandoms.
Aitraus kvapo, „deginančio“ skonio, ore greitai sukietėja, o užšaldyti arba kaitinami iki +115° C savo savybių nekeičia.
Bičių nuodai pasižymi itin stipriomis imunitetą stiprinančiomis savybėmis, puikiai malšina skausmą. Nustatyta, kad bičių nuoduose esantis adolapinas net 80 kartų stipriau už opijų malšina skausmą. Bičių nuodai patekimo vietoje sukelia specifinę kraujagyslių reakciją, smarkiai padidindami vaistinių medžiagų patekimo į organizmą galimybę. Skystina kraują.
• Bitės net 56 milijonus metų atrodo taip, kaip ir dabar. Turbūt ne veltui sakoma, kad nekinta tik tai, kas tobula.
• Baktericidinės medaus savybės tikrinamos panardinus į jį mėsos gabaliuką. Subrendusiame meduje mėsa negenda kelerius metus. Mėsos laikymo trukmė priklauso nuo medaus tankio: kuo tankis didesnis, tuo ilgiau mėsa nesuges.
• Įkaitinus medų iki 70 °C, baktericidinės medaus savybės išnyksta.
• Kosmonautų racione medus – būtinas produktas.
• Bitės turi išskirtinį dar nepaaiškinamą sugebėjimą 5–6 kartus pailginti savo gyvenimą (kritiniais atvejais, kai jų šeimai gresia išnykimas).
• Bitės kvapus uodžia 1000 kartų stipriau nei žmogus, o gėlės kvapą gali užuosti 1 km spinduliu.
Medaus – esant alergijos medui požymiams.
Bičių pienelio – sergant Adisono ar kitomis antinksčių ligomis, ūmine infekcine liga bei netoleruojant bičių pienelio (pvz., jei pasireiškia alergija).
Bičių nuodų – esant alergijai bičių nuodams, sergant kraujo, kepenų, inkstų, kasos ligomis, cukralige, onkologinėmis ligomis, sepsiu, tuberkulioze. Jų negalima vartoti nėščiosioms bei tuomet, kai gydotės gyvačių nuodais.
Žiedadulkių ir bičių duonos nepatartina vartoti paaugliams lytinio brendimo metu, nes žiedadulkėse esantys vitaminas E ir kai kurie hormonai gali iškreipti normalią lytinio brendimo eigą. Alergiją bičių surinktos žiedadulkės sukelia retai. Jų negalima vartoti sergantiesiems bronchine astma, asmenims, alergiškiems medikamentams, ypač B grupės vitaminams.
Bičių pikį atsargiau turėtų vartoti sergantieji bronchine astma, egzema ar kitomis alerginėmis ligomis. Pastebėjus bičių pikio sukeltas alergines reakcijas, jo vartojimą reikia nutraukti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
www.bitute.xz.lt
Jei iskils klausimu, maloniai galiu padeti.