Pavasaris priverčia kritiškai pažvelgti į savo figūrą ir pabandyti atsikratyti tų kelių per žiemą priaugtų kilogramų. Jeigu jūsų svoris atitinka normą ir šios pavasario problemos jums nė motais - sveikiname, jūs priklausote mažumai. Dauguma žmonių stengiasi numesti bent kelis kilogramus arba turėtų stengtis. Dietos daugelį moterų ir vyrų paverčia kankiniais. Ar galima valgyti ligi soties ir numesti svorio? Tikėsite ar ne, tačiau pienas, sultys, arbata gali padėti lieknėti.
Vaikystėje mus ragino išgerti bent tris stiklines pieno per dieną. Dabar pasipylė pranešimai apie pieno ir pieno produktų svorį mažinantį poveikį. Ar tikrai pieno produktai padeda kontroliuoti svorį ir kaip šį poveikį paaiškinti?
Pastebėta, kad daugelis žmonių, stengdamiesi numesti svorio, atsisako pieno produktų. Tačiau šiuose produktuose yra įvairių komponentų, naudingų sveikatai ir skatinančių riebalų “deginimo” mechanizmus organizme. Šiuo metu yra atlikta nemažai kalcio poveikio riebalų kaupimui organizme tyrimų. Neverta priminti, kad kalcis labai svarbus medžiagų apykaitai, o pieno produktai - vienas svarbiausių kalcio šaltinių.
Atsisakius pieno produktų, organizmas mažiau gauna kalcio ir atitinkamai suaktyvėja jo kaupimo mechanizmai - daugiau išsiskiria hormono, vadinamo kalcitrioliu, kuris ne tik skatina kalcio kaupimą, bet ir riebalinio audinio ląstelių gamybą. Padidėjęs kalcitriolio kiekis organizme skatina riebalų kaupimąsi.
Padidinus suvartojamo kalcio kiekį, slopinamas šio hormono išsiskyrimas, organizme sudeginama daugiau riebalų. Atrodo, būtų galima išgerti kalcio tabletę ir taip išspręsti riebalų deginimo problemą. Deja, kalcio papildai ar kalciu papildytas maistas mažiau veiksmingi ir negali pakeisti natūralaus pieno, jogurto ir sūrio. Kodėl? Natūraliame piene ir pieno produktuose yra ne tiktai baltymų, mineralų ir vitaminų. Juose, kaip ir vaisiuose, yra visas medžiagų kompleksas, kai kurios jų nėra žinomos, tačiau turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, teigiamai veikia skeletą, raumenis, riebalinį audinį.
Pieno produktai nėra tokie stebuklingi, kad suvartojamų kalorijų kiekis nebūtų svarbus. Tyrimai rodo, kad kalcis didina riebalų oksidaciją, todėl jei kartu ribojamos ir kalorijos, greičiau numetama svorio. Tačiau net jei gaunamas tas pats kalorijų kiekis, daug kalcio turintis maistas pakeičia kūną - mažėja riebalinio audinio, didėja raumeninio audinio masė.
Sriubos, vaisiai, vaisių sultys, daržovės, grūdai - maistas, kuriame gausu skaidulų ir vandens, tačiau mažai kalorijų ir praktiškai nėra riebalų. Tai maistas, kurio dideliame tūryje nėra daug kalorijų. Jis pripildo skrandį ir leidžia pajusti sotumą. Sriuba padeda numalšinti alkį ir jos suvalgius mažiau suvalgoma kitų, kaloringų patiekalų. Žinoma, reikėtų rinktis nekaloringas sriubas. Sotumo jausmas - sėkmingo svorio reguliavimo paslaptis. Žmonės nemėgsta riboti savo poreikių - atsisakydamas maisto, kai jaučiasi alkanas, kiekvienas pasijus tikrai blogai. Psichologinis pasitenkinimas, sotumas yra labai reikšmingas, jo negalima ignoruoti.
Maisto produktuose esantis vanduo “praskiedžia” kalorijas - galima suvalgyti daugiau suvartojant tokį patį kalorijų kiekį. Pavyzdžiui, jei rinksitės 100 kalorijų užkandį, jūs galėsite suvalgyti daugiau vynuogių nei razinų. Pastebėta, kad maistas, kuriame daugiau vandens, ilgiau valgomas ir žmonės pasijunta sotesni.
Arbata be cukraus neturi kalorijų, joje mažiau kofeino nei kavoje ir ji puikus antioksidatorių šaltinis, tačiau ji neturi tokio poveikio medžiagų apykaitai kaip pienas ir ta prasme nepadeda mažinti svorio.
Apibendrinant galima pasakyti, kad lieknėjimo esmė - su maistu gauti mažiau kalorijų nei jų sudeginama, maitintis sveikai ir mankštintis. Fizinis aktyvumas ne tiktai stiprina kūną, bet ir pagreitina medžiagų apykaitą. Kai jau yra antsvorio, norint greičiau pasiekti apčiuopiamų rezultatų, galima pavartoti ir medikamentinių preparatų, tačiau kartu būtina koreguoti mitybą ir gyvenseną, tik tada svorio sumažėjimas bus stabilus.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
ryte stikline vandens arba puodelis zalios arbatos.
lengvi sotus pusryciai
priespieciai (gali buti pomidoras,duonos riekele)
pietus
pavakariai (lengvi)
vakariene (salotos ar pns) ir iki 19h
nuo 18-19h nevalgykite,prabekite krosiuka stai ir viskas.visko tik po mazai
visa gyvenima nevalgysi vien vaisiu ir rankinuke nesinesiosi vynuogiu bei pakeliu su arbatomis