Visos gyvos būtybės Žemės biosferoje skirstomos į 2 dideles grupes: autotrofus ir heterotrofus. Autotrofai – augalai ir kai kurios bakterijos, kurios, naudodamos saulės energiją, sugeba pasisavinti mineralines žemės medžiagas. Šie organizmai priklauso tik nuo saulės energijos.
Visos kitos gyvos būtybės – heterotrofai, t.y. maistui ir energijai naudojančios autotrofų sukurtas organines medžiagas – sudėtingus angliavandenių junginius.
Įdomus tas faktas, kad sodo sklypelyje išaugintų vaisių ir daržovių masė (sausosios medžiagos, išgarinus vandenį) yra pakankamai didelė, palyginti su dirvožemio, kuriame jos išaugo, sluoksniu. Ir, jei vaisių ir daržovių masė susidarytų iš žemės junginių (kaip mano daugelis mūsų), sklypelio žemė sumažėtų keliais metrais. Augalai – unikalus gamtos reiškinys, sugebantis savo masę sukaupti iš ore esančių medžiagų (iš žemės paimama tik tiek, kiek liktų sudeginus derlių, t.y. pelenai arba mineralinės medžiagos).
Gyvų būtybių 99 procentai kūno susideda viso labo iš 6 elementų – vandenilio, anglies, azoto, sieros, deguonies ir fosforo. Tai labiausiai paplitę elementai Visatoje, bet ne Žemėje. Anglies Žemės plutoje tėra 0,35 proc., nors ji sudaro organinių junginių pagrindą. Žemės plutos 80 proc. sudaro silicis, geležis ir deguonis. Žmogaus kūne labai nedideliais kiekiais randama visų Mendelejevo sistemos elementų. Jų turi būti griežtai fiksuotas kiekis, kitaip gresia gyvos biologinės sistemos žūtis.
Natūraliai kyla klausimai: kodėl mūsų kūnas sudarytas būtent iš šių elementų, kodėl gyvybė Žemėje formavosi būtent jų pagrindu? Kodėl mes negalime sintetinti maisto kaip autotrofai – iš oro, veikiant saulės energijai? Žmogus – protingiausia būtybė Žemėje, kiek laiko ir jėgų jis skirtų kitiems tikslams, jei nereikėtų rūpintis duona kasdienine. Bet vėlgi žinome, kad gamta kurdama neklysta. Ir maistas, ir rūpinimasis duonos kasdienės gavimu dažnam iš mūsų yra ir egzistencijos pagrindas ir prasmė. Pamąstykime apie šiuos dalykus.
Visi žinduoliai maitinasi produktais, kurių sudėtyje yra angliavandenių, riebalų, baltymų (organinių medžiagų) ir mineralinių druskų. Kiekvienos organinių medžiagų grupės įvairovė susidaro iš mažesnių „statybinių plytų“. Baltymai – iš aminorūgščių, riebalai – glicerolio ir riebalų rūgščių, sudėtiniai angliavandeniai – iš paprastųjų (kurių tik keletas).
Visų žinduolių ląstelės iš kraujo priima tik šias suskaidytas „plytas“, iš kurių sintetina savo baltymus, riebalus, angliavandenius. Kas iš to, jei valgysime kuo sveikiausią maistą, bet jei jis nebus iki galo suskaidytas, tai į ląstelę nepateks. Atrodytų, biocheminiu požiūriu (materijos požiūriu) dar svarbiau turėti sveikas kepenis, kasą (ir visą endokrininę bei virškinamąją sistemas) negu kruopščiai pasirinkti produktus.
Peršasi išvada, kad tereikia gauti su maistu pakankamai įvairių medžiagų, turėti sveikas kepenis, kasą, inkstus, valgyti ekologiškai švarų maistą, ir nebus jokių ligų. Deja, tikrovėje to nėra. Kas gali garantuoti, kad valgydamas idealiai parinktą maistą (jo sudėties požiūriu) žmogus nesirgs.
Šiuo metu optimalios ir priimtinos mitybos tiesos yra šios:
· Valgyti kuo daugiau įvairių vaisių ir daržovių, t.y. gauti su maistu natūralių vitaminų, mikroelementų ir antioksidantų.
· Valgyti negludintus grūdus, jų košes ar kitu būdu papildyti maisto racioną maistinėmis skaidulomis.
· Kuo mažiau vartoti cukraus, aukščiausios rūšies kvietinių miltų gaminių, gyvulinių riebalų, riebių ir saldžių desertų.
· Kuo mažiau vartoti keptos, riebios mėsos. Taukus keisti aliejumi.
Ši mityba mažina pavojų susirgti vėžiu ir širdies, kraujagyslių ligomis.
Didelis dėmesys mitybai skiriama Ajurvedoje. Ši filosofinė kryptis plinta ir Vakaruose. Šiuo metu Ajurvedos klinikos veikia Šveicarijoje, Austrijoje, Vokietijoje, JAV. Amerikoje ir Rusijoje (Buriatijoje) veikia mokslinio tyrimo institutai, Ajurvedos ir Tibeto medicinos tiesas bandantys aiškinti šiuolaikinio gamtos mokslo lygiu.
Maisto virškinimas Ajurvedoje alegoriškai lyginamas su malkų degimu krosnyje. Malkos – struktūrinė, materiali kaphos energija, oras – vata, o pati ugnis – pita. Visiškam sudeginimui reikalinga optimalus šių energijų derinys, kurią induizmas sugebėjo derinti, harmonizuoti maistu (kaip tam tikros rūšies energijos nešėju), taip pat gyvenimo būdu, masažu ar kitomis to meto fizioterapijos priemonėmis.
Kinų medicina (Dao filosofija) moko, kad kiekviename reiškinyje, jo vienybėje, yra 2 pusės, tendencijos, energijos, priešingi poliai – IN ir JAN. Mityba turi būti subalansuota IN ir JAN atžvilgiu, tik tada žmogus bus sveikas. Kinų filosofija teigia, kad tiek materialusis pasaulis, tiek žmogus, tiek elektronas turi korpuskulinę (materijos, dalelės) prigimtį, kuri vadinama IN, bei šviesos bangos prigimtį, kuri vadinama JAN.
Pagaliau ir medicina „nebeskaldo“ žmogaus kūno į dalis ir nebenagrinėja vien inkstų funkcijos, atribojusi šio reiškinio nuo žmogaus esmės. Medicina grįžta prie savo mokslo ištakų, t.y. mokymo, kad žmogus sudarytas iš energinių vibracijų. Tankiausios vibracijos –tai elektronų judėjimas apie protonų ir neutronų branduolį. Šias vibracijas mes vadiname materija. Ją galime tirti, matuoti kitais šio lygmens prietaisais. Aukštesnio lygio vibracijų prietaisai nematuoja, jos praeina pro molekules, tarsi jų neužkliudydamos. Medicina vis dažniau prieina prie išvados, kad materialaus lygmens organizuotumą žmogaus kūne (homeostazės palaikymą) nulemia labai subtili mūsų kūne esančių energinių kanalų visuma. Energinių kanalų veiklą, aktyviuosius jų taškus medicina matuoja Folio, Vega-test, Nakatani metodais, kurie pagrįsti kompiuterine technika. Šiais metodais galima nustatyti, kaip maiste, žolėse esanti bioenergija veikia, kontaktuoja su energinių kanalų energija, ar šis kontaktas harmonizuoja žmogų.
Vis labiau pasaulyje plinta gydymasis homeopatijos priemonėmis, tik nedaugelis supranta, ką reiškia sąvoka „homeopatinis vaistas, homeopatiškai paruošta žolė, mineralinė medžiaga“. Homeopatai pripažįsta, kad augalai, mineralai, be savo materialaus lygmens, dar turi energinį lygmenį. Pavyzdžiui, jei turime medetkos spiritinę ištrauką ir ja gydysimės, tai bus fitoterapija. Jei šios ištraukos lašą sumaišysime su 99 lašais spirito, papurtysime, po to paimsime jau šio skiedimo lašą ir vėl 99 lašus spirito ir taip 12 kartų, tai turėsime C12 potencijos homeopatiškai paruoštą medetką. Medetkos atomų ir molekulių joje nedaug bus belikę arba visai nebus, tačiau medetkos energinė informacija bus sustiprinta, ją organizmas „perskaitys“, ir to užteks sveikimui. Homeopatai dažniausiai ištiria žmogaus energinių kanalų būklę kompiuterizuotais metodais ir pagal tai parenka vaistus.
Dažniausiai mes užmirštame, kad ir mūsų maistas taip pat yra augalai, mineralai, kad ir jis gali duoti ne vien statybines medžiagas kūnui, bet veikti kūną energiškai, todėl mityba turi būti individuali, nes individuali kiekvieno žmogaus genomo energinė informacija. Mitybos metu vyksta labai sudėtingas visų energijų kontaktas, o ne vien biocheminiai procesai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę