Norite naujo šventinio recepto?

Per Kalėdas artimiesiems ir mieliems svečiams norisi pagaminti kažką naujo, neragauto ir nematyto. Ir, aišku, norisi visa tai padaryti greičiau, kad daugiau laiko liktų kitiems maloniems užsiėmimams. Keletą įdomių receptų ir gurmaniškų gudrybių dovanoja kavinės Suara vadovė maisto technologė Zeta Štarkevičienė ir Kotanyi prieskonių specialistė Aurika Černiauskienė.
 

Itališkos salotos


150 g smulkiai pjaustyto kopūsto
2 žali agurkėliai
2 pomidorai
kepintos saulėgrąžos, moliūgų ir (ar) sezamo sėklos
1 šaukštelis itališkų žolelių
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Smulkiai supjaustome kopūstą. Riekelėmis supjaustome agurkėlius, nedideliais gabalėliais – pomidorus. Užpilame alyvuogių aliejaus. Saulėgrąžų, moliūgų ar sezamo sėklas (galima ir visų rūšių) trumpai pakepinate aliejuje, kol įgauna gelsvą spalvą. Į salotas įdedame kepintas sėklas, šaukštelį itališkų žolelių. Viską lengvai išmaišome.

 

Žiemos salotos



150 g žiedinio kopūsto
1 paprika
8–10 žalių alyvuogių
1 obuolys
1 smulkiai pjaustytas raudonas svogūnas
1 šaukštas smulkinto poro
2–3 šaukštai majonezo
1 šaukštelis provanso žolelių
Supjaustome žiedinį kopūstą vidutinio dydžio gabalėliais, papriką ir obuolį –juostelėmis. Alyvuoges perpjauname pusiau, kuo smulkiau susmulkiname svogūną. Viską sumaišome, įdedame majonezo, provanso žolelių ir dar kartą viską sumaišome. Dedame į gražią salotinę papuošiame mėtos lapeliu.
 

Jautienos didkepsnis su briuselio kopūstų lapeliais


4 gabaliukai po150 g jautienos
4 šaukštai sviesto
1 šaukštas augalinio aliejaus
125 ml raudonojo portveino
125 ml sultinio/riebaus padažo
300 g Briuselio kopūstų
125 ml grietinėlės
5 gvazdikėliai, nemalti pipirai
smulkintų petražolių,
pagal skonį – druskos, juodųjų pipirų, kadagių uogų, kvapiųjų pipirų
Mėsą pabarstome druska ir pipirais. Grūstuvėje susmulkiname kadagių uogas, kvapiuosius pipirus, gvazdikėlius ir juoduosius pipirus. Gautu mišiniu įtriname mėsą. Keptuvėje išlydome 2 šaukštus sviesto su aliejumi. Tuomet dedame mėsą ir kepame ją apie 4 min. (iš abiejų pusių).
Į keptuvę įpilame portveino ir sultinio. Kai sultinys užvirs, įdedame prieskonių ir patroškiname kelias minutes. Briuselio kopūstus nuvalome ir išskirstome po lapelį. Puode išlydome 2 šaukštus sviesto ir sudedame lapelius. Įdedame druskos, pipirų ir grietinėlės. Vieną kartą užviriname, kol masė sutirštės. Įdedame petražolių.
Mėsą dedame į lėkštę ir papuošiame Briuselio kopūstų lapeliais. Garnyrui tiks bulvių kroketai, ryžiai.
 

Kuskusas su 5 rūšių prieskoniais ir kefyru su rozmarinais


1 pakuotė kuskuso kruopų
1 stiklinės pievagrybių
3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
3 smulkiai pjaustytų svogūnų
2 stiklines kefyro ar natūralaus jogurto
1 valgomą šaukštą rozmarinų
prieskonių (kario, maltų gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, maltų juodųjų pipirų), pagal skonį druskos, citrinų sulčių
Paruošiame kuskusą pagal rekomendacijas ant pakuotės. Kuskusą pagardiname kariu, maltais gvazdikėliais, kvapniaisiais ir maltais pipirais. Nuplauname ir supjaustome ketvirčiais pievagrybius. Smulkiai supjaustome svogūnus. Keptuvėje ant mažos ugnies aliejuje 5 min. pakaitiname pievagrybius ir svogūnus. Tuomet į keptuvę įdedame kuskuso kruopų ir viską gerai išmaišome ir dar 5 min. pakaitiname.
Kefyrą sumaišome su smulkintais rozmarinais. Pagal skonį įspaudžiame citrinų sulčių ir druskos. Patiekiame su paruoštu kuskusu.


 

Pupelių kotletai su grybais


400 g pupelių
100 g grybų
10 šaukštų sėlenų
300 g pomidorų padažo
Pupeles išverdame ir sumalame. Į masę įdedame pjaustytą pakepintą svogūną, grybus, suformuojame paplotėlius ir apvoliojame sėlenose. Kepame aliejuje 10 min. Patiekiame su pomidorų padažu ( į jį įtarkuokime česnako).
 

Daržovių-mėsos tortas


400 g keptos mėsos
200 g duonos
200 g pekino salotų
200 g pomidorų
20 g šviežių agurkų
200 g konservuotų agurkų
50 g raudono svogūno
20 g želatinos
100 g mėsos sultinio
Duoną supjaustome smulkiais kubeliais, pakepiname aliejuje ir įtriname česnaku. Mėsytę ir daržoves taip pat supjaustome kubeliais. Formos dugną ir kraštus ištepame aliejumi ir dedame pirmą sluoksnį – smulkintą duoną, ant jos – antrą sluoksnį – agurkus, trečią – mėsą, ketvirtą – pomidorus, penktą – konservuotus agurkus, šeštą – svogūnus ir septintą – pekino salotas.
Želatiną išbrinkiname vandenyje ir supilame į šiltą mėsos sultinį. Juo pašlakstome kiekvieną sluoksnį (išskyrus duoną). Po to viską lengvai paslegiame lentele ir įdedame į šaldytuvą. Geriausiai gaminti iš vakaro.
 

Morkų saldainiai


1 kg morkų
400 g rudojo smulkinto cukraus
prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, citrinos žievelių, muskato, sumaltos kalendros
Sutarkuojame morkas ir lengvai nuspaudžiame sultis. Į morkas įspaudžiame citrinos sulčių, įdedame cukrų, prieskonius ir sutarkuotą citrinos žievelę. Verdame pamaišydami ant mažos ugnies 30 min., kol masė pasidarys vientisa ir tiršta.
Kai atvės, formuojame „triufelius“, apvoliojame juos sėlenose, tarkuotuose riešutuose, pabarstome kokoso drožlėmis.
 

Keli klausimai mūsų pašnekovėms


 

Kokias žoles ar prieskonius patartumėte naudoti silkių, grybų užkandžiams?


Silkei ar keptai žuviai marinuoti tinka žuvies ir silkės marinatas.
Jūrų žuvims galima naudoti smulkintus krapus, specialius prieskonius.
Silkei gardinti tinka cinamonas, garstyčios, obuoliai, persikai, rozmarinas. Taip pat pikantiško skonio suteikia džiovinti vaisiai, razinos, slyvos.
Grybų užkandžiams tinka įvairios žolelės. Tai – raudonėlis, mairūnas, kalendra, prancūziški prieskoniai, taip pat česnakas.
 

Kokie prieskoniai naudojami mėsos kepsniams, žuvies patiekalams gardinti?



Mėsos kepsniams gardinti tinka aitriosios paprikos, kalendra, raudonėlis, mairūnas, kardamonas, čiobrelis, įvairūs pipirai. Pavyzdžiui, baltieji pipirai tinka neaštriems patiekalams gardinti.
Karbonadams tinka prieskoniai su grybais ar čili pipirais, prieskonių mišiniai.
Avienai troškinti labai tinka rozmarinas.
Saldžiais kvapniais kardamonais galite paskaninti aštrius vištienos, jautienos, avienos patiekalus.
Žaliaisiais pipirais, kmynais galima gardinti mėsos, žuvies, daržovių patiekalus. Imbieras, čiobrelis, gelsvė, citrina paryškins žuvies kepsnių skonines savybes.
Iš esmės tinka įvairūs prieskoniai, – tai lemia jūsų skonis ir fantazija.
 

Tai įdomu:


Aitrioji paprika-gerina nuotaiką
Žalieji pipirai sušildo, pagerina dėmesį
Imbieras ne tik stiprina imunitetą, bet ir malšina skausmą
Kalendra stiprina nervų sistemą
Vanilė gerina apetitą
Cinamonas, muskato riešutai suteikia energijos

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai