Vitaminas C – tai vandenyje tirpstantis vitaminas, reikalingas kai kurioms organizmo funkcijoms. Dauguma gyvūnų patys sintetina šį vitaminą, bet kiti (įskaitant žmones ir kitus primatus) to negali, todėl reikiamą jo kiekį turi gauti su maistu. Pirmą kartą vitaminas išskirtas 1928 metais, o 1932 metais įrodyta jo nauda užkertant kelią skorbutui (iš ko ir kilo viena pavadinimo dalis: a + skorb). Vitaminas C jautrus karščiui, šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Gaminant maistą prarandama apie 40 proc. vitamino. Todėl jo rekomenduojama vartoti papildomai.
Vitaminas C padeda taisyklingai vystytis ir išlaikyti tinkamą kaulų, kremzlių, dantų ir dantenų būklę, taip pat veikia kaip antioksidantas, neleidžiantis laisviesiems radikalams ardyti ląstelių. Be to, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo virusinių bei bakterinių infekcijų. Vitaminas C būtinas kolageno – substancijos, sutvirtinančiai jungiamojo audinio ląsteles, sintezei. Kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos, gali išsivystyti nesunki anemija. Jis vaidina svarbų vaidmenį vystantis ir augant naujoms ląstelėms. JAV pastaruoju metu atlikti moksliniai tyrinėjimai, kurių metu nustatyta, kad pakankamas vitamino C vartojimas sumažina vėžio, širdies ir kraujagyslių patologijų ir kataraktos atsiradimo riziką. Taip pat, kai šio vitamino trūksta, blogai gyja žaizdos. Visiškai nevartodamas vitamino C kelias savaites, žmogus dėl jo trūkumo gali mirti po 5–6 mėnesių.
Tai yra augalas, atrastas praėjusio šimtmečio viduryje Puerto Rike. Vietiniai gyventojai vartodami Acerola vyšnią efektyviai gydė peršalimo ligas, kosulį, taip pat skaudančią gerklę. Mokslininkai nustatė, kad tai vienas turtingiausių vitamino C šaltinių pasaulyje. Nuo to laiko, jau apie pusšimtį metų, farmacijos pramonė naudoja Acerola vyšnias kaip natūralų vitamino C šaltinį.
Šis augalas auga šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje ant nedidelių medžių ar krūmokšnių, o augalo uogos yra 1–2 cm skersmens, labai panašios į vyšnias.
Daugelis galvoja, kad natūralūs vitamino C šaltiniai – tai apelsinai, greipfrutai, erškėtuogių vaisiai. Ir mažai kas žino, kad vienas iš daugiausiai šio vitamino turinčių vaisių – Acerola vyšnia, todėl iš jos uogų ir pradėtas gaminti natūralus vitaminas C.
Acerola, dar žinoma kaip Barbadoso, Vakarų Indijos arba Puerto Riko vyšnia, nenaudojant chemikalų, griežtai kontroliuojamomis sąlygomis. Pagal sezoną, klimatą, augimo vietą ir vaisiaus prinokimą vitamino C kiekis Acerola vyšnioje skiriasi. Daugiausia vitamino C yra neprinokusioje uogoje – 100 g uogų yra 4,7 g vitamino C, o mažiausiai – labai prinokusioje uogoje (100 g uogų yra 2 g vitamino C).
· Natūralus ir geriau pasisavina su kitomis jame esančiomis natūraliomis medžiagomis – flavanoidais, glikozidais, vitaminais A, B, kaliu, magniu ir kt.
· Acerola vyšniose esančios medžiagos padeda atgaivinti pavargusią ir nuo išorinio poveikio nualintą odą, išlaikyti gerą kapiliarų būklę, kovoti su ląstelių senėjimu bei pasižymi drėkinamosiomis odos savybėmis.
· Mažiau alergiškas, todėl tinka alergiškiems žmonėms.
· Vitamino C iš Acerola vyšnios sunku ir netgi neįmanoma perdozuoti, kadangi perteklinė askorbo rūgštis išskiriama su šlapimu arba tuštinantis.
· Skanus ir saldus, nes tai – saldžioji Acerola.
Acerola Sweet (angl. saldžioji Acerola) – vyšnių skonio natūralus vitaminas C. Vitaminai išleidžiami kramtomų tablečių pavidalu. Rekomenduojama vartoti po 1 tabletę per dieną valgio metu.
Acerola Sweet tinkamas vartoti ir jauniems, ir vyresnio amžiaus žmonėms. Dėl jo saldaus skonio šį vitaminą ypač turėtų pamėgti mažieji. Taip pat šis preparatas ypač rekomenduojamas asmenims, kurie nevalgo reikiamo kiekio daržovių ir vaisių, ypač citrusinių, laikosi dietos, vartoja vaistus ar kitas gydomąsias medžiagas, rūko, geria alkoholį, kaitinasi saulėje, daug vartoja riebaluose keptų patiekalų ir kt.
Pabandykite Acerola Sweet ir įsitikinsite vitaminų veiksmingumu patys.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę