Ką žinote apie vitaminą U?

Kai vieną mano pažįstamą ėmė kankinti siaubingos pagirios, nutariau jam išvirti kopūstų sriubos. Tąkart dar nežinojau, kad kopūstų sriuba – tai ne tik puiki priemonė nuo pagirių, bet ir puikus vitamino U šaltinis.

Apie vitaminą U, tikriausiai, daugelis iš mūsų žinome mažai. Aš ir nežinojau, tad progai pasitaikius nutariau pasidomėti apie šį, itin mažai žinomą, tačiau žmogaus organizmui labai naudingą vitaminą U.

Kokį poveikį mūsų sveikatai daro vitaminas U?

Vitaminas U, dar kitaip yra vadinamas S- metilmentioninu.  Sakoma, kad tai ne vitaminas – tai į vitaminą panaši medžiaga.

Kaip pavadinsi, taip nepagandinsi, tačiau aišku viena - vitaminas U (S- metilmentioninas) yra laikomas priešopiniu vitaminu, kuris vartojamas turint skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opą. Šis vitaminas tiesiogiai veikia mūsų skrandžio gleivinę, žarnyno mikroflorą, skatina gyti opas, gerina virškinamojo trakto veiklą.

Seniau žmonės šviežių kopūstų lapais ir kopūstų sultimis gydėsi įvairius skrandžio negalavimus. Dabartiniame pasaulyje ne kopūstų sultys ar lapai, bet vaistai nuo skrandžio skausmo efektyviai mažina nemalonius skrandžio ligos keliamus simptomus.

Visgi net ir šiais laikais atsiranda žmonių, kurie nevengia save gydyti natūraliomis priemonėmis. Pavyzdžiui,  tie, kas yra natūralios medicinos gerbėjai, vietoj to, kad imtų vaistų nuo gastrito (sumažėjusio rūgštingumo), ima geri kopūstų sultis, tačiau dėl specifinio kopūstų sulčių skonio ne kiekvienam šis gėrimas patinka, tad kai kurie žmonės kopūsto sultis mielai iškeičia į medikamentines priemones.

Ar Jums tikrai trūksta šio vitamino?

Jei Jums itin dažnai skauda skrandį, po valgio nuolat kankina rėmuo, gali būti, kad visa tai signalizuoja, jog į savo mitybą turėtumėte daugiau įtraukti tų maisto produktų, kurių sudėtyje yra vitamino U.

Daugiausia vitamino U yra kopūstuose, šio vitamino taip pat galima rasti burokėliuose, salieruose, petražolėse, ropėse, pomidoruose, šparaguose.

Ką apie vitaminą U rodo įvairios mokslinės studijos?

Šio vitamino teigiamas poveikis žmogaus sveikatai buvo įrodytas dar 1952 m., kuomet daktaras Garnett Cheney savo mokslinėmis studijomis įrodė, jog vitaminas U, kurio daugiausiai rado baltagūžiuose kopūstuose, palankiai veikia gastronominę žmogaus sveikatą.

Žalių kopūstų sulčių nauda žmogaus organizmui yra neabejotina – baltagūžių kopūstų sultys, kaip teigia daktaro G. Chaney studija, padėjo žmonėms išsigydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę.

Nuo tada kopūstų sulčių naudojimas opoms gydyti pasidarė itin populiarus įvairiose to meto ligoninėse. Buvo pastebėta, jog kopūstų sultys ir juose esantis vitaminas gerina audinių regeneraciją ir pradeda greičiau sugyti, gerina skrandžio gleivinės atsparumą žalingiems faktoriams.

Rauginti kopūstai – vitaminų šaltinis žiemą

Žiemą, kuomet šviežios sodo ir daržo gėrybės jau seniai pasibaigę, skubame valgyti raugintus produktus.

Rauginti kopūstai – tai puikus vitaminų šaltinis: užtenka suvalgyti 300g. raugintų kopūstų ir vitamino C dienos norma bus papildyta, be to, suvalgius tiek kopūstų gausite tik 81 kcal (100g kopūstų - 27kcal.).

Tiesa, jei vargina padidėjęs skrandžio rūgštingumas, inkstų nepakankamumas, tulžies ar kasos sutrikimai, tuomet raugintų kopūstų reikėtų vengti.

Atsargiai – kopūstai pučia vidurius

Jei visgi sugalvojote savo organizmą papildyti vitamino U atsargomis, nepamirškite, jog kopūstai, kuriuose yra daugiausiai šio vitamino, pučia vidurius. Taigi, nenustebkite, kuomet suvalgę kopūstų salotų pajusite, jog atsirado išsipūtęs pilvas. Nereikės klausti, kodėl pučia pilvą – atsakymas ir taip bus aiškus – kalti kopūstai. Valgykite juos, tačiau su saiku, tuomet ir tokios sveikatos problemos Jūsų nebevargins.

 

 L. Rimgailė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai