Visi mes žinoma apie vitaminą D, kuris gaminasi mūsų organizme saulės dėka, apie vitaminą C, kurį gauname iš citrusinių vaisių ir jis – tikras mūsų imuniteto stiprintojas, B grupės vitaminus, kurie yra tikri energijos tiekėjai gerai medžiagų apykaitai, be to, reikalingi nervų sistemai. O štai šių vitaminų „brolis“ - vitaminas K, dažnai visai nepelnytai būna pamirštas ir apie jį mes žinome labai mažai. Tad šįkart norime Jus pakviesti paskaityti apie vitaminą K: kuo jis gali būti naudingas mūsų organizmui ir kaip būtų galima gauti šio vitamino?
Įsivaizduokime, jog patyrėme traumą, atsirado raumenų skausmas. Tokiu atveju labai padeda nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tepalas nuo skausmo. Jei traumuotoje vietoje atsirado ir žaizda, tuomet jos gijimą galime paspartinti natūraliomis priemonėmis. Ar žinojote, jog žaizdų gijimą galite paspartinti vitamino K pagalba?
Ši maisto medžiaga kraujyje reguliuoja krešėjimą skatinančio medžiagos prototrombino kiekį. Jei nebūtų vitamino K, tuomet žaizdos kraujuotų nesustodamos, nes trūktų tam tikrų krešėjimą skatinančių veiksnių. Taigi, jau vien dėl to, jog vitaminas K reguliuoja kraujo krešėjimą – jis mums itin naudingas.
Be to, vitaminas K yra labai svarbus kaulams bei jungiamajam audiniui. Reikalingas jis ir gerai inkstų veiklai, angliavandeniams kauptis, sveikiems dantims palaikyti, kepenų veiklai. Be to, ar žinojote, jog vitaminą K galima laikyti viena iš tų medžiagų, kuri teikia žvalumo bei padeda sulaukti gilios senatvės?
Be abejonės, visos šios išvardintos savybės, vitaminą D daro ne ką mažiau svarbesniu nei kiti vitaminai. Tiesa, svarbu nepamiršti, jog Vitaminas K, kaip ir vitaminai A, D bei E, tirpsta riebaluose, taigi dėl šios priežasties, tam, kad šis vitaminas dalyvautų medžiagų apykaitoje, būtina yra gera riebalų apykaita.
Kokia yra vitamino K dienos norma ir iš kur ją gauti?
Šio vitamino rekomenduojama dienos norma yra nuo 50 iki 100 mikrogramų. Atrodytų tai ne itin didelis kiekis, tačiau norint jį gauti kartais išties reikia pasistengti. O labai dažnai net ir nesuprantame, jog mums trūksta vitamino K. Tokiu atveju svarbu pažvelgti į savo sveikatą iš šono ir pamatyti, kokios sveikatos problemos paskutiniu metu Jus vargina.
Tai, jog Jūsų organizmui trūksta vitamino K gali rodyti tokie simptomai kaip žarnyno veiklos sutrikimai, kraujuojančios ir labai prastai gyjančios žaizdos, atsiradęs dantenų kraujavimas, nuovargis, mėnesinių sutrikimai, kraujavimas iš nosies. Jei visi šie simptomai Jus nuolat vargina, tuomet būkite tikri, jog metas pakeisti savo mitybą ir į ją įtraukti daugiau maisto produktų, kurių sudėtyje yra vitamino K.
Kaip ir dauguma vitaminų, taip ir vitaminas K gali būti gaunamas su maistu. Itin daug šio vitamino yra žalios spalvos lapinėse daržovėse, salotose, taip pat piene, jogurte, kiaušinių tryniuose, žuvų taukuose, raugintuose kopūstuose, petražolėse, vištienoje, brokoliuose, daigintuose kviečiuose.
Vitamino K priešai – kas jie?
Taigi, tikriausiai jau supratome, jog jei norime savo organizme turėti neišsenkančias atsargas vitamino K, turime pasirūpinti, jog mūsų mityba būtų sveika ir subalansuota, joje neatrūktų daug žalios spalvos daržovių, salotų, pieno produktų. Kai gausime vitamino K su maistu, tuomet gamins jį ir žarnyno mikroflora.
Tačiau šiuolaikinis gyvenimo būdas – dažnai valgomi pusfabrikačiai, konservuotas maistas nepadeda vitaminui K kauptis mūsų organizme. Priešingai, netgi tam trukdo. Pikčiausi vitamino K priešai yra apkartę riebalai, naudojami vaistai, pavyzdžiui, antibiotikai ar migdomieji, riebaluose kepti bei skrudinti maisto patiekalai.
Atsisakykite visų šių maisto produktų arba bent jau apribokite jų vartojimą ir greitai suprasite, jog organizmas Jums išties padėkojo – dingo ilgą laiką varginantis nemalonūs simptomai, tokie kaip kraujuojančios dantenos, ilgai negyjančios žaizdos ar bėgantis kraujas iš nosies...
L.Rimgailė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę