Didieji žmonijos žudikai yra ne katastrofos ar karai, o ligos - širdies kraujagyslių (aterosklerozė ir jos komplikacijos- miokardo infarktas, insultas), vėžinės ligos bei cukrinis diabetas. Polinkį sirgti šiomis ligomis iš dalies nulemia paveldimumas, t.y. genai, kuriuos paveldime iš tėvų. Kita dalis – tai aplinkos faktoriai, mūsų mityba ir gyvenimo būdas. Mitybos įpročiai kiekvienoje šeimoje yra saviti. Gimus naujam šeimos nariui, ilgainiui ir jis perima visus šeimos įpročius, tarp jų ir mitybos. Įrodyta, kad vaiko mitybos įpročiai pradeda formuotis dar jam būnant motinos įsčiose – t.y. juos formuoja pati būsimoji mama. Vėliau vaikui tampa svarbu ir tai, kada ir kokį valgo kietą maistą. Todėl ką ir kaip vaikas įpras valgyti pirmaisiais gyvenimo metais, turės įtakos tiek jo mitybai ateityje, tiek ir jo būsimai sveikatai.
Remiantis dabartinėmis pediatrų ir vaikų mitybos specialistų rekomendacijomis, bent pirmus 3-6 gyvenimo mėnesius vaiką reikia maitinti vien tik motinos pienu ir geriausia - krūtimi. Vaikas turi valgyti kiek nori ir kada nori, bet rekomenduojama, kad ne dažniau kaip kas 2 valandas. Griežtų intervalų tarp maitinimo nėra. Jei motinai trūksta pieno ar dėl įvairių priežasčių ji negali kūdikio maitinti pati, rekomenduojama kūdikiui duoti adaptuotų pieno mišinių. Šiuo metu jų yra įvairios sudėties. Jų sudėtis labiau panaši į motinos pieną nei karvės. Beje, karvės pieno rekomenduojama pradėti duoti vaikui ne anksčiau nei 8-10 gyvenimo mėnesį, o jei vaikas alergiškas – tik vyresniam nei 1 metų.
Pirmosios košės pradedamos duoti kūdikiui ne anksčiau kaip trijų mėnesių, o geriausia 5-6 mėnesių. Taip rekomenduojama todėl, kad vaiko virškinamasis traktas pirmąjį pusmetį dar nėra pakankamai pasiruošęs virškinti sudėtingas maisto medžiagas, nes dar nesigamina nei pepsinas, nei amilazė – fermentai, reikalingi virškinimui. O nuo 6 mėnesių amžiaus vaikui reikia daug daugiau kalorijų, geležies, kurių motinos piene jau nepakanka. Tad nuo kokių produktų pradėti vaiko maitinimą?
Prieš žengdami pirmąjį žingsnį, įsidėmėkite keletą elementarių taisyklių:
• maistui paruoštoje košėje turi nebūti jokių stambių dalelių, nes vaikas gali užspringti;
• pradėkite duoti tik vieną produktą ir labai nedidele porcija, vėliau porciją pamažu galite didinti, bet nepersistenkite;
• naują maisto produktą pasiūlykite ne anksčiau kaip po 4-7 dienų, per tą laiką stebėdami, ar neprasidėjo pilvo skausmai, viduriavimas ar bėrimas. Jei pasirodė nors vienas iš minėtų simptomų, produkto kurį laiką nereikėtų duoti.
PIRMAS ŽINGSNIS: pradėkite nuo daržovių. Tai idealiausias pirmojo maisto pavyzdys. Geriau vartoti tas daržoves, kurios yra kiek saldžios –morkas, pastarnokus, moliūgus, batatus, žiemines bulves - topinambus. Jas išvirkite, pertrinkite, nedėkite nei druskos, nei cukraus.
ANTRAS ŽINGSNIS: toliau galite duoti vaisių. Jų galima ir nevirti, paprasčiausiai sutrinti, aišku, pašalinus bet kokias sėklas ar luobeles. Pradžioje ypač tinka obuoliai, kriaušės, bananai, melionai, abrikosai, persikai. Iki dviejų metų amžiaus venkite citrusinių vaisių, nes jie gali sukelti alergiją.
TREČIAS ŽINGSNIS: ankštinės kultūros pradedamos ragauti vėliau. Prieš vartojant jas reikia ypač gerai išvirti. Galite išbandyti lęšius, žirnelius, pupeles. Jas sumaišius su saldų skonį turinčiomis daržovėmis, galima gauti labai įdomaus skonio patiekalus.
KETVIRTAS ŽINGSNIS: kruopas siūlykite savo mažyliui tik tada, kai išbandėte aukščiau minėtus produktus. Pradėkite nuo ryžių, toliau tinka grikiai, soros. Avižas, kvietines kruopas reiktų pradėti duoti tik nuo 8 mėnesio, nes jos virškinamos daug sunkiau. Kviečiai dažnai gali sukelti alergiją.
PENKTAS ŽINGSNIS: žuvis, paukštiena ir mėsa. Pradžioje reikia maitinti mažomis porcijomis ir ne anksčiau kaip 8-10 mėnesį. Iš paukštienos vertingiausia yra kalakuto mėsa, iš mėsos – veršiena, triušiena. Iš žuvies produktų tinka lašiša, skumbrė, t. y. kuriose yra daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.
Prasikalus pirmiesiems dantims, - o tai būna vidutiniškai apie 6 mėnesį, - galima vaikui duoti pagraužti morkos, obuolio gabalėlį, džiūvėsėlių, bet visada stebėkite, kad vaikas neatkąstų stambaus gabalo ir neužspringtų. Nuo 9 mėnesio galima duoti rupesnį maistą, kad vaikas mokytųsi kramtyti, - tai jis išmoksta apie pirmus gyvenimo metus.
Šiuo metu ypač gausus yra maisto vaikams asortimentas - pradedant nuo košių, sulčių, baigiant mėsiškomis tyrelėmis.Tačiau atminkime, kad tai vis tik maistas, skirtas vartoti ilgesnį laiką. Todėl šviežias maistas, pagamintas namie, be abejo, yra daug vertingesnis. Jei ne visada turite laiko košes ar tyreles gaminti patys, šių patiekalų galite pasigaminti daugiau ir paprasčiausiai juos užšaldyti. Toks produktas gali būti ilgai vartojamas ir jame išlieka vertingos maisto medžiagos.
Kiekvienos racionalios mitybos nuorodos yra sudarytos vidutiniškam vaikui. Todėl aklai tikėti jomis negalima. Atminkite, vienam vaikui reikia maisto, kuriame daugiau baltymų, kitam - riebalų ar cinko, jodo.
Dažniausia problema, pradėjus duoti kietą maistą, yra alergija. Negydant ir nekreipiant į ją dėmesio, vėliau gali prasidėti astma, odos egzema. Manoma, kad alergija turi reikšmės ir cukrinio diabeto atsiradimui vaikų amžiuje. Vaiko virškinimo sistema visiškai susiformuoja tik apie antrus gyvenimo metus. Todėl maitindami vaiką sunkiai virškinamais maisto produktais anksčiau nei galima, mes patys padarome jam “meškos paslaugą“. Lentelėje nurodoma, kokio amžiaus vaikui galima duoti tam tikrus maisto produktus.
Vaikas niekada neišmoks maitintis sveikai, jei tuo nesirūpins jo tėvai. Todėl ir tėvų mityba turėtų būti ne tik kepti maisto produktai, kuriuose daug riebalų bei druskų. Patys taip pat susirūpinkite, ar teisingai maitinamės. Atsikratyti blogo įpročio tėra vienas išbandytas metodas – pakeisti jį kitu –nauju ir naudingu. Tad jei nusprendėte tuo užsiimti, žinokite - tai užtruks tikrai ne vieną savaitę. Todėl galite pasinaudoti keletu mūsų patarimų.
Kas savaitę savo valgiaraštį papildykite vienu nauju patiekalu. Po to galite padidinti šių patiekalų vartojimo kiekį per savaitę. Todėl valgykite žuvį ne kartą per savaitę, o bent tris kartus. Vietoj saldaus deserto palepinkite save indeliu jogurto. Savo valgiaraštį papildykite tokiais egzotiškais patiekalais, kaip sėmenų aliejus, moliūgų sėklos, liesa mėsa, vartokite daugiau paukštienos, riešutų, gerkite vaisių ir daržovių sultis.
Jūsų ir jūsų vaikų sveika ateitis priklauso nuo jūsų pačių!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauJau seniai neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias naujagimio ir kūdikio maistas, o žindymas krūtimi turi didelį biologinį ir emocinį poveikį motinos ir kūdikio sveikatai. Žindymas krūtimi – tai per visą evoliucijos laiką susidariusios grandinės tęsimas (nėštumas – gimdymas – laktacija), tad iki 6 mėnesių kūdikiai turėtų būti maitinami tik motinos pienu. Jame yra visų kūdikiui reikalingų vitaminų, mikroelementų ir kitų mažylio raidai svarbių medžiagų, o dėl ypatingos motinos pieno sudėties visos šios medžiagos pasisavinamos geriau nei iš karvės ar ožkos pieno. Vyresnius kūdikius jau reikia primaitinti....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę