Pateikiame dalį gydytojos “receptų” pagal Ajurvedą. Jais vadovaujantis, galima įgyti daugiau subtiliosios gyvybinės energijos bei sustiprinti sveikatą.
Gerai, jei dar šviesiu paros metu skiriama laiko dvasinei praktikai: kvėpavimo pratimams, meditacijai, dienos įvykiams apmąstyti. Po dienos darbų patartina mintyse sau palankiai modeliuoti buvusias nepalankias situacijas. Taip informacinėje erdvėje formuojamas minčių atspindys, kuris veikia kaip pozityvi jėga.
Per dieną bent 40-50 kartų giliai pakvėpuokite: įkvėpkite, po pauzės iškvėpkite, vėl sulaikykite kvėpavimą ir t.t. Taip kvėpuoti tinka atsibudus, prieš valgį, valgant ir pavalgius, prieš miegą. Giliai kvėpuojant, stiprinama imuninė sistema, mažėja nuovargis.
Raskite progų pasivaikščioti basomis, ypač, kai žemė šalta. Tai netiesioginis visų organų masažas (per bioaktyviuosius padų taškus).
Apsipilti šaltu vandeniu iš ryto labiau tinka “ugnies” tipo žmonėms. Liekniems žmonėms, ypač, jeigu jiems nuolat šąla galūnės, tokios procedūros dažniausiai netinka, kaip ir šaltas maistas ir gėrimai (net vasarą).
Pagal Ajurvedą yra trys pagrindinės ligų priežastys:
• netinkama mityba,
• nešvara (infekcija),
• stresas.
Ajurveda moko, kad maisto cheminė sudėtis ar energinė vertė (tam koreguoti Ajurvedos praktikoje naudojama daug švelnių prieskonių) nėra tokios svarbios. Svarbiausia - valgant galima pasipildyti subtiliąja gyvybine energija (prana). Jos gaunama ne tik su maistu, bet ir miegant, kvėpuojant, medituojant ar atliekant kitas dvasines praktikas.
Prieš valgį dera nusiplauti rankas ir kojas iki kelių, nusiprausti veidą, o dar geriau - išsimaudyti po dušu. Taip šalinama neigiama žmogaus biolauko energija.
Siekiant greičiau pasisotinti, reikia valgyti atsisukus į Rytus. Nepalanku valgyti sėdint veidu į Pietus.
Nevalgyti supykus, nuliūdus, nes blogos emocijos trikdo maisto pasisavinimą, organizme “nusėda” daugiau toksinų.
Svarbu, kokios nuotaikos žmogus gamina maistą, nes nuotaika paveikia maistą. Su meile pagamintas maistas yra skanesnis ir sotesnis.
Nedera valgyti, kai nenorima - tuomet maistas virškinamas blogiau.
Kai akys maisto nori daugiau nei reikėtų kūnui, galima eksperimentuoti: įsidėti pusę norimos porcijos. Pakartoti tik jei labai norisi, jei nepasisotinta.
Prieš valgį reikėtų pamedituoti, susikaupti, 1-2 kartus giliai įkvėpti ir iškvėpti.
Visiškai to nepastebėdami, paprastai vieną valandą kvėpuojame viena, po to - kita, ir valandą - abiem šnervėmis. Valgant geriau kvėpuoti pro dešiniąją šnervę. Toks kvėpavimas skatina dinamiškumą ir jėgą. Dešiniąja šnerve galima pradėti kvėpuoti pagulėjus ant kairiojo šono 10-15 min. arba, užspaudus dominuojančią kairiąją šnervę, keletą kartų pakvėpuoti pro dešiniąją.
Maisto pasisavinimui pagerinti prieš valgį pravartu pakramtyti imbiero šaknies su citrinos griežinėliu arba gvazdikėlį. Tai padės ir apsunkus po valgio, kai persivalgyta.
Valgyti reikia ne stovint, o sėdint. Tada energija koncentruojasi vidurinėje kūno dalyje ir gerina virškinimą.
Reikia pasiūlyti maisto stalo kaimynui, nevalgyti vienam.
Maistą reikia gerai sukramtyti, nes angliavandeniai pradedami virškinti burnoje, veikiant seilių fermentams. Jei ši taisyklė pažeidžiama, blogai virškinama ir žarnyne. Idealu vieną kąsnį kramtyti apie 30 kartų. Nuryti neskubant, pajaučiant bei analizuojant maisto skonį, temperatūrą ir kt. savybes.
Po valgio patartina nusiplauti rankas, paskalauti burną. Šaltu vandeniu nusiprausus akis, ryšys su maistu tarsi nutraukiamas ir nepersivalgoma - nors akys mato, antros porcijos nebesinori.
Po valgio reikėtų nueiti bent 100 žingsnių. Nemiegoti, kol nepraėjo bent dvi valandos. Jeigu vis dėlto prigulama 15-20 min., geriau ant kairiojo šono. Taip aktyvinama vadinamoji virškinimo ugnis.
Nakčiai nevalgyti rūgščių produktų (netinka ir jogurtas, rūgšti varškė). Tai gali būti neramių sapnų priežastis (ne veltui linkime saldžių, o ne rūgščių sapnų!).
Neužkandžiauti tarp valgių. Minimalus intervalas tarp valgio - 2 val.
Nevalgyti Saulei dar nepatekėjus ar jau nusileidus (gerti galima). Iš ryto tinka išgerti vandens, galima su citrina ir medumi. Pusryčiams tinkamiausi - saldūs produktai, vaisiai, šviežios, tik ką išspaustos sultys. Iš ryto suvalgius saldumynų, jų nebesinorės vakare, be to, jie taps ne “tuščiomis” kalorijomis, o “džiaugsmo energija”.
Pietauti apie 12 val., vakarieniauti - apie 18 val.
Masažai pagal Ajurvedą
Tai unikalūs masažai kūnui, protui ir sąmonei harmonizuoti. Jie ne tik gerina bendrą savijautą, kelia darbingumą ir nuotaiką, bet ir grąžina gyvenimo džiaugsmą. Yra kelios masažo pagal Ajurvedą rūšys. Juos atliekant, taikomos klasikinė, taškinė ir kt. masažo metodikos bei refleksinis gydymas - akupresūra. Masažo metu balansuojama žmogaus energetinė sistema, teigiamai veikiama centrinė nervų sistema, taip pat imuninė, endokrininė, kvėpavimo, virškinamoji ir kt. sistemos. Toks masažas gali pristabdyti senėjimo procesus, didinti atsparumą ligoms ir net kūrybinį žmogaus potencialą.
Tradicinis Indijos masažas Abhyanga
Tradiciškai jį atlieka du asmenys (“keturiomis rankomis”). Naudojamas šiltas sezamo ar alyvuogių aliejus. Abhyanga skatina toksinų šalinimą iš ląstelių, “(...) valo protą ir kūną, jaunina organizmą”. Mini Abhyanga - delnų, pėdų, ir pilvo masažas šiltu aliejumi judesiais pagal laikrodžio rodyklę. Padeda nuo nemigos, ypač tinka žmonėms, kurių sausa oda.
Savimasažas
Vieną minutę sukamaisiais judesiais, pirštus pasitepus aliejumi (tinka sezamo, alyvuogių ir kt.) ar lydytu sviestu (“Ghi”), pagal laikrodžio rodyklę masažuokite šiuos taškus:
1) “trečioji akis”, - sritis tarp antakių,
2) krūtinkaulio apačia (kardinė atauga),
3) pilvo apačia, 2 cm aukščiau gaktikaulio.
Savimasažas atliekamas prieš miegą ir rytą dar neatsikėlus iš lovos.
Mišinys, kurį tinka vartoti peršalus bei nuovargiui šalinti
Sumaišyti 5 arbatinius šaukštelius malto imbiero, 6 šaukštelius lydyto sviesto (“Ghi”) ir 4 šaukštelius medaus. Vartoti 10 dienų:
I dieną - 0,5 arbatinio šaukštelio,
II dieną - 1,
III dieną - 1,5,
IV dieną - 2,
V dieną - 2,5.
Nuo šeštos iki 10 dienos mažinti dozę po 0,5 šaukštelio.
Vartoti valgio metu ar po valgio, užgerti šiltu gėrimu. Puikiai šalina iš organizmo toksinus.
Pastaba: Gaminant mišinį, tiksliai laikytis nurodytų proporcijų.
Mišinys imuninei sistemai stiprinti, žvalumui ir fizinėms jėgoms stiprinti
Reikės lygiomis dalimis imbiero, citrinos ir medaus. Nuplauta imbiero šaknis, citrina su žievele sutarkuojama smulkia tarka ir sumaišoma su medumi. Vaikams - arbatinis šaukštelis 2-3 kartus, suaugusiesiems - desertinis šaukštas 3-4 kartus per dieną.
Sportuojantiesiems tinka vartoti 1 val. prieš treniruotę.
Gėrimas “Saldaus miego”
Į stiklinę karšto pieno įdėti žiupsnelį malto imbiero, cinamono ir kurkumos. Pienui pravėsus iki 58 laipsnių, įdėti šaukštelį medaus.
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau