Netradiciniai sveikos gyvensenos propaguotojai

Daugelis Lietuvoje žino Harė Krišna šventyklą, daugelis yra matę jos narius spalvingais drabužiais, su muzikos instrumentais kolona traukiančius Kauno centru, ar bent jau televizijos laidose, tačiau ne visi žino, kad viena iš jų veiklos sričių - sveikos gyvensenos propaganda ir praktika. Šiame straipsnyje nebandysime gilintis į jų filosofines ir religines teorijas, bet pasistengsime daugiau susipažinti su sveiku gyvenimo būdu, ypač sveika mityba. Kalbamės su Harė Krišnos šventyklos viceprezidentu Mindaugu SENKUMI.
 

Kokie yra jūsų bendruomenės sveikos mitybos pagrindai?
Mes stengiamės vadovautis senosios Ajurvedos knygoje suformuluotais sveikos gyvensenos priesakais, kuriuose nurodomi sveikos mitybos pagrindai bei gydymo metodai.
Kam teikiate didžiausią dėmesį?
Mūsų gyvenime svarbią vietą užima ir valgymo procesas ir proto būsena. Viena iš ligų priežasčių gali būti proto trikdymai, kai žmogus valgo eidamas, skaitydamas knygą ar važiuodamas mašina, žiūrėdamas televizorių. Virškinimo ir nervų sistemos glaudžiai susijusios. Jeigu nervų sistema apkrauta kitu darbu, tai ir valgant mažiau jaučiamas valgio skonis, vadinasi, trikdomas maisto pasisavinimas.
Jūs propaguojate vegetarinę mitybą?
Taip, visų pirma tai moralinė nuostata - mes stengiamės, kad pasaulyje būtų mažiau prievartos ir žudymo. Nevalgome mėsos, žuvies ir kiaušinių, kaip mes vadiname, skystos mėsos. Vegetarinis maistas yra sveikesnis, labiau tinka žmogaus prigimčiai - žmogaus kūno sandara, anatomija panašesnė į žolėdžių.
Kokios sveiko maisto gaminimo taisyklės?
Visų pirma, gaminamas maistas niekada neragaujamas. Jis gaminamas pagal receptus, tam tikruose puoduose, iš kurių niekas niekada nevalgo. Mes sakome, kad tai Dievo puodai, Dievo virtuvė. Yra keli reikalavimai gaminant maistą - švarus kūnas, švarios mintys, švari siela ir švarūs drabužiai. Pastaruosius visi kas dieną keičiame. Maudytis kiekvieną dieną taip pat būtina.
Pagaminę patiekalus, paimame kiekvieno po truputį ir nešame ant altoriaus. Taip maistas sudvasinamas, ir jį jau galima valgyti.


Kaip teko pastebėti, valgote kitaip nei jūsų svečiai.
Rami dvasinė būsena yra pirmoji sąlyga valgio metu. Ją pasiekti padeda malda ir tyliai skambanti muzika. Kas nori, gali kalbėtis, tačiau temos paprastos, kad nebūtų jaudinamasi ir taip gadinamas sveikas maistas.
Galima ir savotiška meditacija. Maistą greičiau ne valgome, bet ragaujame. Kiekvienas kąsnis yra valgomas pamažu, stengiantis pajusti maisto skonį.
Ar yra maisto produktų, kurie valgomi tik tam tikru paros metu?
Toks maisto skirstymas yra tikras mokslas, čia galima paminėti keletą bendrų dalykų:
• Negalima daug valgyti vakare, geriausia - nevalgyti visiškai, nes antraip naktį organizmas nepailsės.
• Ryte rekomenduojama valgyti lengvesnį maistą, kad žmogus galėtų pasiruošti aktyviai veiklai dienos metu.
• Sunkiausią maistą patariama valgyti vidurdienį, kai saulė pasiekia aukščiausią tašką, nes tada aktyviausias virškinimas.
Kokios turėtų būti maisto proporcijos?
Pusę skrandžio reikėtų užpildyti kietesniu maistu, ketvirtadalį - skysčiu, o kitą ketvirtadalį palikti tuščią.
Ar gėrimams taip pat yra savi reikalavimai?
Valgant reikia gerti tik šiltą gėrimą, nes šaltas užgesina virškinimo ugnį. Žinoma, karštą vasaros dieną šaltas gėrimas tik atgaivins.
Gėrimus galima gerti įvairius, išskyrus tuos, kuriuose yra alkoholio ir kofeino.
Ar maisto skonis veikia žmogų?
Kiekvienas skonis daro savo įtaką. Pavyzdžiui, rūgštumas skatina gobšumą, o saldus skonis suteikia linksmumo. Taigi valgykite grūdines kultūras, pieno produktus ir būsite linksmi.

 

Žmogus - mėsėdis ar žolėdis?


Mėsėdžiai
Turi letenas su nagais
Prakaitą išsiskiria per liežuvį
Aštrios iltys mėsai apdoroti
Seilių liaukos burnos ertmėje mažos
Seilių terpė rūgšti
Plokščių krūminių dantų maistui sutrinti nėra
Skrandyje daug stiprios druskos rūgšties tvirtiems gyvulių raumenims virškinti
Žolėdžiai
Letenų neturi
Prakaitą išsiskiria per odoje esančias poras
Aštrių ilčių neturi
Ištobulėjusios seilių liaukos padeda apvirškinti grūdus ir vaisius
Seilių terpė šarminė (grūdams virškinti)
Krūminiai dantys plokšti, pritaikyti maistui trinti
Druskos rūgštis skrandyje 10 kartų silpnesnė negu mėsėdžių
Žmogus
Letenų neturi
Prakaitą išsiskiria per odoje esančias poras
Aštrių ilčių neturi
Ištobulėjusios seilių liaukos padeda apvirškinti grūdus ir vaisius
Seilių terpė šarminė (grūdams virškinti)
Krūminiai dantys plokšti, pritaikyti maistui trinti
Druskos rūgštis skrandyje 10 kartų silpnesnė negu mėsėdžių

 

Susiję straipsniai

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai