Reikalavimai senų žmonių maitinimuisi:
- Maksimaliai įvairūs maisto produktai;
- Optimaliai paruoštas maistas;
- Vartoti maisto produktus, kuriems suvirškinti reikia mažiau fermentų;
- Mažiau vartoti juodos duonos, bulvių, konditerinių maisto medžiagų, gyvulinių kilmės riebalų;
- Valgyti ne rečiau kaip 4 kartus per dieną;
- Pakankamai gauti mineralinių medžiagų ( Ca, Fe, Mg, K, ir vitaminų);
- Druskos per parą 5-8gr;
- Skysčių, kaip ir vidutinio amžiaus žmogui, jeigu nėra širdies ir inkstų funkcijos nepakankamumas;
- Daug vartoti vaisių, daržovių, ypač gūžinių, moliūginiai, salotų, petražolių;
- Jei dantys blogi arba jų neturi yra protezai valgis turi būti trintas, skystas;
- Turintys išimamus danties protezus nakčiai išsiima, plauna dantų šepetėliu su vandeniu ir muilu arba dantų pasta skirta protezams, arba 2% sodos tirpalu. Po to laiko sausai arba atvirintame vandenyje. Išsiėmęs protezus žmogus turi apžiūrėti burnos ertmę ir perskalauti burną 2% sodos tirpalu arba medetkų arbatos tirpalu, arba vandeniu.jei protezai neišsiima dantys valomi ir skalaujami po kiekvieno valgio. Jei protezai sukelia burnos gleivinėje pragulas dėl tolesnio jų vartojimo tuoj pat reikia nukreipti žmogų pas stomatologą;
- Jeigu žmogų vargina vidurių užkietėjimas, jo paros maisto racionali turi būti 30-60gr., skaidulinių produktų ( vaisių, daržovių, dribsnių, sėlenų).
Mityba ir pagyvenusių žmonių ligos
Mityba labai svarbi susirgus, ji daro įtaką ūminėms ligoms (ligos eigai ir gijimo periodui), osteomaliacijos (trūkstant vitamino D, kalcio), osteoporozės, piktybinės mažakraujystės (dėl vitamino B12 blogos rezorbcijos) atsiradimui ir eigai. Gali atsirasti neurologinių pakitimų, psichikos sutrikimų, silpnaprotystė, anemija dėl geležies, folio rūgšties ir vitamino B12 stokos, širdies nepakankamumas, diabetas, kojų žaizdos, skydliaukės ligos, kuriomis sirgdamas pacientas liesėja, ar širdies nepakankamumas. Be to, gali pakisti balsas, sausėti oda, didėti kūno masė, atsirasti hipotenzija (hipotonija), vėžys ar virškinimo sistemos ligos - opos, kasos nepakankamumas, celiakija, padidėti vaistų vartojimo poreikis ir kt. Savo ruožtu dėl šių ligų gali sutrikti maistinių medžiagų rezorbcija.
Pagyvenę ir vyresnio amžiaus žmonės serga dažniau nei jauni. Sergant sumažėja apetitas, blogiau rezorbuojamos maistinės medžiagos, todėl dažnai prireikia papildomo maitinimo, nes padidėja maistinių medžiagų poreikis. Esant minkštųjų audinių traumai, uždegimui ar sepsiui, reikia daugiu baltymų. Apskritai dietinį gydymą reikia gerai apgalvoti, nes vyresnio amžiaus žmones dažnai kankina kelios ligos: parkinsono liga, artritas, klausos ir regos sutrikimas, sugedę dantys, rankų silpnumas. Dažnai būna nestabili psichikos būsena: sumišimas, depresija, apatija, vienišumo jausmas ar net nenoras gyventi. Reikia atkreipti dėmesį ir į socialinius veiksnius (pvz., izoliaciją nuo visuomenės).
Pagyvenę žmonės dažnai kenčia dėl mitybos nepakankamumo. Sergant ūminėmis ligomis organizmas stokoja vitaminų A, B, C, E, karotino, geležies, folio rūgšties. Pagyvenusieji dažnai vartoja mažai baltymų, geležies, vitaminų, valgo nekaloringą maistą.
Pagyvenusiems žmonėms reikėtų sudaryti individualų racioną, nes jie dažnai serga įvairiomis lėtinėmis ligomis. Kiekviena speciali dieta riboja maisto produktus, keičiamas maisto paruošimo būdas, kuris gali turėti ir psichologinį poveikį. Tai turi įtaką apetitui, kadangi sumažėja mėgstamų maisto produktų asortimentas. Parenkant dietą reikia parinkti mėgstamus maisto produktus.
Patarimai
Pagyvenusiems žmonėms patartina didinti fizinį aktyvumą. Gerai mankštintis kasdien, apie 20 min. Tai gerina širdies darbą ir kvėpavimo funkciją. Jei nėra galimybių atlikti pratimus, rekomenduojama kasdien vaikščioti po 10 min. Fizinis aktyvumas gerina kraujo apytaką, apetitą, žmogus pradeda daugiau valgyti, gauna daugiau maistinių medžiagų.
Patartina riboti riebalus, nes tai gali būti aterosklerozės, vėžio, artrito ir kitų degeneracinių ligų priežastis. Racione turi būti apie 20 proc. riebalų (daugiau augalinių bei žuvies).
Kaip angliavandenių šaltinį patartina valgyti vaisių, daržovių ir grūdų produktų, kuriuose yra gausu vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų. Skaidulinės medžiagos mažina vidurių užkietėjimą bei cholesterolio kiekį kraujyje. Jei sunku kramtyti, patartina valgyti virtas ar šutintas daržoves, vaisius.
Per dieną rekomenduojama gerti 6-8 stiklines skysčių (jei išskiriamo šlapimo kiekis per parą yra apie 6 puodelius). Geriau tinka vanduo ir sultys.
Rekomenduojami maisto produktai (jei toleruoja)
- pienas (jei netoleruoja - virintas su arbata, kava) ir jo produktai: kefyras, rūgęs pienas; varškė ir sūriai (liesi, neaštrūs).
- augaliniai riebalai (su salotomis, mišrainėmis, sriubomis), sviestas, grietinėlė, grietinė (vengti - kiaulės, jaučio, avies taukų).
- mėsa ir jos produktai (liesa, virta, troškinta; geriau apkepta aliejuje prieš tai išvirus): veršiena, triušiena, vištiena, kalakutiena (vengti rūkytų, sūdytų, marinuotų, riebių mėsos produktų).
- žuvis ir jos produktai: liesa, aliejuje virta, troškinta, šutinta, kepta, geriau aliejuje, prieš tai išvirus (vengti - riebių, rūkytų, sūrių žuvų).
- saldumynai, konditerijos gaminiai, smulkaus malimo duonos ir pyrago gaminiai, makaronai - ribotas kiekis. Daugiau valgyti stambaus malimo ir sėlenų duonos, avižinių ir grikių kruopų, įvairių daržovių, vaisių, uogų. Tinka įvairios pieniškos košės, pudingai ir apkepai iš kruopų su varške. Vengti dujų susidarymą skatinančių produktų (žirnių, pupų, pupelių).
Nepakankamos mitybos priežastys sename amžiuje:
- Socialiniai faktoriai- vienišumas, neturtas;
- Amžininiai virškinimo ir kitų sistemų pakitimai, susilpnėjęs poreikis mitybai, greitesnis pasisotinimas;
- Pablogėjusi funkcinė organų būklė ir motorinis aktyvumas. Pablogėjęs mechaninis valgymas ir ligos sutrikdančios maitinimas;
- Psichologiniai faktoriai- depresija, demencija, neteisingas suvokimas;
- Vaistai – vaistų maisto sąveika
Mitybos sutrikimų diagnostika
- Sekti svorį ar nėra geltos, burnos gleivinės uždegimo, žaizdų, vėžio;
- Tokiems senukams patarti atlikti kraujo, skydliaukės tyrimą, išmatų tyrimą dėl slapto kraujavimo ir kirminų, specialus virškinimo trakto tyrimas.
Pagalba esant mitybos sutrikimams:
- Šalinti priežastį;
- Išlaikyti normalų svorį;
- Optimaliai laikyti ir paruošti maistą;
- Sudaryti meniu pagal skonį, apetitą, individualius poreikius.
Yra daugybė priežasčių, dėl kurių pagyvenusių žmonių mityba turėtų būti kiek kitokia nei jaunesnių. Tai ir įvairūs fiziologiniai organizmo pokyčiai, ir lėtinės ligos, kurios dažniausiai pradeda varginti būtent vyresnius žmones, ir netgi mitybos įpročių bei galimybių juos realizuoti pakitimai. Be to, pagyvenusiems žmonėms dėl lėtesnės medžiagų apykaitos ir mažesnio fizinio aktyvumo sumažėja energijos poreikis. Tad ką valgyti vyresnio amžiaus žmonėms? Pataria Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Gastroenterologijos ir dietologijos klinikos vyriausioji specialistė dietologijai, Lietuvos dietologų draugijos prezidentė dr. Laisvūnė PETKEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauNors ne tik moterims, bet ir vyrams norisi atrodyti sportiškiems ir liekniems, bet dažniausiai savo linijomis garsiai rūpinasi moterys. Gal taip jau gamtos surėdyta, kad vyrams reikia mažiau pastangų, o gal jie irgi kenčia, bet... tyliai? Taigi apie antsvorį, ne tik moterų, ir apie tai, kaip išlikti liekniems sulaukus vyresnio amžiaus, kalbame su gydytoja Rita Kauliuviene....
Skaityti daugiauApie cholesterolio pavojų ir ką valgyti, norint sureguliuoti cholesterolio lygį...
Skaityti daugiauDieta turi būti subalansuota. Joje turi būti mažiau riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jei sumažėjęs paros energijos kiekis, maisto produktai turi būti kaloringesni - cukrus, saldumynai, riebalai, aliejai. Tačiau kyla antsvorio ir nutukimo pavojus. Dažnai pagyvenę žmonės nepakankamai vartoja baltymų. Jie jaučia silpnumą, atsiranda patinimų, sunyksta raumenys. Pagyvenusių žmonių baltymų poreikis yra toks pat ar didesnis nei jaunų, todėl jiems reikia parinkti baltyminių produktų. ...
Skaityti daugiauTikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus? ...
Skaityti daugiauMagnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai? ...
Skaityti daugiauPersivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau? ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauProstata neretai vadinama antrąja vyro širdimi. Ja taip pat reikia rūpintis, ypač vyresniame amžiuje, nes tuomet labai stipriai išauga įvairių prostatos ligų tikimybė. Sveika ir subalansuota mityba – vienas geriausių būdų, padedančių pasirūpinti savo sveikata ir organizmui duoti tai, kas geriausia....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę