TIKRASIS KARDAMONAS (lot. Elettaria cardamomum white (Roxb.) Mat.)

Manoma, kad kardamono tėvynė yra Indija. Iš Indijos kardamonas pateko į Artimuosius Rytus, o po to graikai ir romėnai jį išplatino po visą Europą. Senovės graikai ir romėnai kardamonu skanino vaisių patiekalus ir teigė, kad šie mišiniai apsaugo organizmą nuo sunkių ligų. Šiuo metu kardamonas gausiai auginamas Indonezijoje, Kinijoje, Šri Lankoje, Rytų Afrikoje bei tropiniuose Amerikos miškuose. Vartojami jo vaisiai, kuriuose yra eterinio aliejaus (jo sudėtyje yra limoneno, borneolio, cineolio) ir kamparo kvapo skysčių. Tradicinės indikacijos: skrandžio veiklai gerinti. Vaisiai duoda vertingą prieskonį. Atsiradus tulžies pūslės akmenligės simptomų, dėl vartojimo reikia pasitarti su gydytoju. Kardamonas – aštrus prieskonis, todėl juo skaninti patiekalus reikia ypač arsargiai. Jo skonis ir kvapas pagerina konditerinių gaminių, mėsos, žuvies, paukštienos patiekalų, padažų, antpilų, visų sriubų (ypač žirnių) skonį. Gurmanai sumaltų kardamono sėklų beria į juodąją kavą. Žaliavos dienos dozė – 1,5 g. Šį kiekį užpilti 250 ml karšto vandens, palaukti 10 min., gerti prieš pietus. Kardamoną patariama laikyti sandariuose induose, vėsiose ir apsaugotose nuo šviesos vietose.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai