PAPRASTASIS KRAPAS (lot. Anethum graveolens L.)

(gr. anethon – šio augalo vardas kilęs iš gr. anemoo – pučiu: augalas stipriai kvepia). Lietuvoje labai dažnai auginamas daržuose, soduose kaip prieskonis. Vartojama jo žolė, sėklos, kuriose yra eterinio ir riebalinio aliejaus, karoteno, vitamino C, kalio, fosforo, geležies. Tradicinės indikacijos: virškinimo sutrikimai, vidurių pūtimui mažinti, apetitui gerinti. Krapų aliejus vartojamas konditerijoje, parfumerijoje. Šalutinis poveikis: ilgai vartojant krapų preparatus ar jų perdozavus, gali atsirasti pykinimas, vidurių užkietėjimas, sumažėjęs apetitas, atsiranda alerginių reakcijų (niežulys). Krapuose esantis kelinas gali įjautrinti odą saulės spinduliams. Dozavimas ir vartojimas: 1 valgomąjį šaukštą reikia užpilti 150 ml verdančio vandens, po 15–20min. perkošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3–6 kartus per dieną prieš valgį.

Susiję straipsniai

Mūsų draugai

Mūsų draugai