KoQ10 1957 metais atrado F.Crane (JAV), 1978 metais už šį atradimą mokslininkui buvo suteikta Nobelio premija. Tais laikais buvo žinoma apie energinę KoQ10 reikšmę, tačiau tikrasis pažinimas prasidėjo tik 1990-aisiais, nes būtent paskutiniajame XX amžiaus dešimtmetyje kilo didžiausias susidomėjimas šia medžiaga, buvo įvertintos vartojimo galimybės bei prasidėjo KoQ10 farmacinis „bumas“.
Tai yra riebaluose tirpi į vitaminą panaši medžiaga, esanti visose mūsų organizmo ląstelėse. Kitas šios medžiagos pavadinimas – ubichinonas (ubiquinone). Šią medžiagą gamina mūsų pačių organizmas, kadangi ji būtina normaliam ląstelių gyvenimui užtikrinti, KoQ10 atlieka energijos nešėjo funkciją. Kofermentas Q 10 gaminamas iš aminorūgšties tirozino, o procesui įvykti reikia dar mažiausiai 8 vitaminų ir kitokių medžiagų. Ar žinote, kad antioksidacinis vitamino E poveikis neįmanomas nesant kofermento Q 10?
Daugiausia šios medžiagos „suvartoja“ širdis, kepenys, inkstai ir smegenys, kadangi šių organų veiklai palaikyti reikia daugiausia energijos. Tiesa, jau trisdešimtmečių organizme šios medžiagos gamyba pradeda mažėti. Pastebėta, kad jos kiekis sumažėja ir sergant kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, širdies ligomis, Parkinsono liga, plaučių ligomis, ŽIV/AIDS, vartojant kai kurių vaistų.
Be abejo, tai amžius, ligos, kuriomis sergame, tačiau, kaip minėjau, netgi vartojant kai kurių vaistų organizme ima trūkti kofermento Q 10. Bene ryškiausias yra statinų (cholesterolio koncentraciją mažinančių vaistų) poveikis. Vartojant šių vaistų, kofermento Q10 gamyba sumažėja net 40 procentų! Yra tyrimų, parodančių, kad kofermento Q 10 koncentraciją kraujyje sumažina ir kraujospūdžio bei kai kurių širdies ligoms gydyti vartojami beta blokatoriai.
Taip. Šios medžiagos daugiausia raudonoje mėsoje, kepenyse bei širdies raumenyje. Kofermentas Q 10 aukštoje temperatūroje suyra. Taigi, norėdami išsaugoti optimalų šios medžiagos kiekį maiste, neperkaitinkite jo. Beje, teigiama, kad žole mintančių gyvūnų organuose kofermento Q 10 kiekis didesnis nei gyvūnų, mintančių grūdais. Tačiau, net jei ant jūsų stalo kasdien puikuosis patiekalai iš žolėdžių gyvūnų organų, gauti pakankamą kofermento Q 10 kiekį vien tik su maistu praktiškai neįmanoma.
Į šį klausimą vienareikšmiškai atsakyti neįmanoma. Jei esate jaunas ir sveikas žmogus, kol kas niekas negalėtų pasakyti ar kofermento Q 10 papildų vartojimas duotų kokių realių teigiamų rezultatų, tačiau gydytojai rekomenduoja vartoti šio papildo, jei:
· esate vyresnio amžiaus žmogus;
· nuolat patiriate didelius fizinius krūvius;
· sergate širdies ligomis, jūsų inkstų bei kepenų funkcija sutrikusi;
· sergate nutukimu, cukriniu diabetu, padidėjusio kraujospūdžio liga;
· sergate lėtiniu nuovargiu, anemija, skeleto raumenų nusilpimu;
· sergate onkologinėmis, infekcinėmis ligomis;
· sergate išsėtine skleroze, Alzheimerio liga;
· jums kraujuoja iš dantenų.
Nors šių papildų perdozuoti praktiškai neįmanoma, rekomenduojama išgerti po 1–2 30 mg kapsules per dieną. Beje, atliekant kofermento Q 10 tyrimus, šalutiniai poveikiai pastebėti itin retai, jie buvo nedideli ir greitai išnykdavo.
Hipertenzija: Moksliniai tyrimai parodė, kad kofermentas Q 10 šiek tiek sumažina kraujo spaudimą (sistolinį, vadinamąjį viršutinį, bei galimai diastolinį, dar vadinamą apatiniu). Ištyrus grupę arterine hipertenzija sergančių žmonių paaiškėjo, kad jų kraujyje yra sumažėjęs kofermento Q 10 kiekis, tačiau nėra žinoma, ar maža KoQ10 koncentracija gali paskatinti kraujospūdžio padidėjimą.
Alzheimerio liga: Perspektyvieji moksliniai tyrimai rodo, kad KoQ10 papildai gali sumažinti (bet ne išgydyti) demencijos (intelekto kritimas) simptomus žmonėms, sergantiems Alzheimerio liga. Prieš rekomenduojant KoQ10 papildus vartoti šiuo tikslu reikia atlikti papildomus tyrimus.
Stenokardija (krūtinės angina): Preliminarūs mažos apimties moksliniai tyrimai parodė, kad KoQ10 gali sumažinti stenokardijos simptomus ir padidinti fizinio krūvio toleravimą. Prieš rekomenduojant KoQ10 papildus vartoti šiuo tikslu reikia atlikti papildomus tyrimus.
Krūties vėžys: Keletas mokslinių tyrimų parodė, kad krūties vėžio pažeistame audinyje arba sergančių žmonių kraujyje yra sumažėjęs KoQ10 kiekis. Kai kurie tyrėjai tikisi, kad kofermento Q10 papildų vartojimas gali būti naudingas. Vis dėlto nėra žinoma, ar KoQ10 koncentracijos sumažėjimas susijęs su konkrečia liga, ar tai tik bendras organizmo atsakas į vėžį, padedantis kovoti su liga.
Miokardo infarktas: Nedidelės apimties moksliniai tyrimai parodė, kad, pradėjus vartoti KoQ10 papildų trečią dieną po įvykusio miokardo infarkto, sumažėja ritmo sutrikimų, pakartotinio miokardo infarkto rizika. Prieš rekomenduojant KoQ10 papildus vartoti šiuo tikslu reikia atlikti papildomus tyrimus.
Migrena: Kai kurie moksliniai tyrimai parodė, kad KoQ10 papildų vartojimas gali būti naudingas migrenos priepuolių profilaktikai bei jiems gydyti. Prieš rekomenduojant KoQ10 papildus vartoti šiuo tikslu reikia atlikti papildomus tyrimus.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę