Sveikos mitybos piramidė yra sukurta tam, kad kiekvienas galėtų lengvai pasirinkti kasdieninius maisto produktus ir gautų visų reikiamų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų. Taip pat ji padeda ir aiškina, kad maistas turi būti įvairus, nurodo, kaip tai pasiekti ir netgi kokiu produktų grupių santykiu.
Trumpai apie piramidę. Piramidės apatinė, pirmoji pakopa – tai fizinis aktyvumas ir svorio kontrolė. Antroji pakopa didžiausia, tad tai reiškia, kad ir šios grupės produktų reikia valgyti daugiausiai. Trečioji ir ketvirtoji pakopos – taip pat itin svarbios savo maistine verte, tačiau šių produktų reikia valgyti kiek mažiau. Galiausiai – viršutinė pakopa. Šiai grupei priklausantys produktai yra labai mėgstami, iš jų gaunama daug energijos, tačiau būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra.
Kaip jau minėta, keičiantis pasauliui, mokslui, keičiasi ir daugelis įprastų mums dalykų. Ne išimtis ir mitybos piramidė. Praėjusiais metais pasirodė naujos rekomendacijos pokyčiams piramidėje. Pirmiausia, tai jau minėtoji pirmoji pakopa – fizinis aktyvumas ir svorio kontrolės principas. Jis dabar užima aukščiausią poziciją ir dalijasi šia vieta su iki šiol jai priklausančia produktų grupe. Tokie pokyčiai įvesti atsižvelgus į tai, kad pasaulis vis daugiau tampa valdomas technologijų, žmonės mažai juda, tad anksčiau natūraliu dalyku laikytas judėjimas dabar yra gerokai primirštas.
Kitas gana svarbus ir ryškus pasikeitimas yra tai, kad į antrąją grūdinių kultūrų atstovų pakopą iš piramidės viršūnės nusileido aliejai su omega riebalų rūgštimis. Tyrimai parodė, kad jie yra būtini vaikų augimui ir vystymuisi, suaugusiems – smegenų veiklai gerinti, aterosklerozės profilaktikai. Daugiausiai naudingųjų omega 3 riebalų rūgščių turi sėmenų, sojos, graikinių riešutų aliejai. Taip pat jų galima gauti ir geriant žuvų taukų preparatus.
Galiausiai specialistai siūlo ir vegetarines dienas. Jos turėtų pakeisti kai kurių žmonių labai mėgstamas iškrovos dienas. Kartą per savaitę reikėtų tiesiog atsisakyti mėsos ir valgyti visų kitų grupių produktus.
Taigi, žinodami piramidės vertę, o kartu ir jos pokyčius, galime pažvelgti ir į pačią piramidę. Kokie produktai yra kurioje pakopoje, kiek jų reikia vartoti, o ką geriau apriboti.
Produktai. Cukrus, saldainiai, šokoladas, riebūs užkandžiai, bulvių traškučiai, didelis riebalų kiekis, raudona mėsa.
Vartojimas. Šios grupės produktų vartojimą reikėtų apriboti ir juos valgyti itin retai.
Pastabos. Raudoną mėsą nerekomenduojama nustoti valgyti vaikams, paaugliams, nėščioms moterims, nes tai jiems – būtinas geležies šaltinis. Nustojus valgyti mėsą, rizikuojama susirgti geležies trūkumo mažakraujyste.
Suaugusieji, negalintys jos atsisakyti, turėtų vartoti 1 porciją per dieną. 1 porcija – apie 80 g.
Vertingosios medžiagos: energija, geležis.
Produktai. Tai – baltyminių produktų grupė. Į ją įeina balta mėsa (paukštiena, žuvis), ankštinės daržovės, sėklos, soja, pieno produktai, kiaušiniai.
Vartojimas. Per dieną reikėtų suvartoti apie 2–3 porcijas šios grupės produktų. Viena porcija gali būti 100 g varškės, stiklinė pieno, 60 g fermentinio ar 80 g varškės sūrio, jogurtas. Taip pat vienas kiaušinis, stiklinė virtų pupelių, žirnių, ar lęšių.
Vertingosios medžiagos: baltymai, kalcis, magnis, fosforas, vitaminai A, D, B, geležis, cinkas, varis.
Produktai. Vaisiai ir daržovės. Šiuo metu galime valgyti pačias vertingiausias – rudenines daržoves. Po naujųjų metų galima pereiti ir prie šaldytų.
Vartojimas. Per dieną reikėtų suvalgyti apie 400 g daržovių, iš kurių 2/3 turėtų būti šviežios, bei apie pusę kilogramo vaisių. Tai nėra taip daug, kaip atrodo: 1 obuolys ar apelsinas yra maždaug 100. Porcija taip pat yra puodelis uogų, pjaustytų stambiųjų vaisių.
Vertingosios medžiagos: skaidulos, kalis, kiti mikroelementai, vitaminai C, B, beta karotinas.
Produktai. Šią – pačią didžiausią maisto grupę sudaro grūdinės kultūros, kruopos, bulvės, makaronai, ryžiai, rupių miltų duona. Taip pat jau minėtieji aliejai su omega 3 riebalų rūgštimis.
Vartojimas. Per dieną reikia suvalgyti 6–9 porcijas šios grupės produktų. Viena porcija: riekė duonos (apie 30 g), stiklinė javainių be priedų (200 ml), viena vidutinė bulvė, pusė stiklinės kruopų košės ar makaronų.
Vertingosios medžiagos: skaidulos, magnis, varis, geležis, B grupės vitaminai.
Fizinis aktyvumas ir svorio kontrolė.
Praėjusiais metais JAV nutiko precedento neturintis dalykas – tėvystės teisės buvo atimtos dėl to, kad vaikas turėjo antsvorio: aštuonerių metų berniukas svėrė apie 90 kg. Apygardos teismo posėdyje buvo pripažinta, kad dėl vaiko antsvorio kalta motina, kuri ignoravo savo pareigas. Deja, bet ir Lietuvoje gana daug šeimų maitinasi netaisyklingai. O juk nuo mitybos įpročių priklauso mūsų kraujagyslių būklė. Netinkama mityba gali pagreitinti aterosklerozę ir sukelti koronarinę širdies ligą. O štai gerai parinkta dieta šią riziką gali mažinti. Panagrinėti, kurios sudedamosios maisto dalys koronarinę širdies ligą priartina, o kurios – nuo jos apsaugo, paprašėme Lietuvos širdies asociacijos prezidentės Santariškių klinikų I Kardiologijos skyriaus vedėjos prof. Žanetos Petrulionienės....
Skaityti daugiauŽinoma, antraštė tam tikras uogas stebuklingomis vadina tik perkeltine prasme. Maistas, darantis stebuklus, neegzistuoja, tačiau yra tam tikrų maisto produktų, kurie priskiriami „supermaisto“ kategorijai ir yra ypač maistingi. Terminas „supermaistas“ atsirado palyginus neseniai ir apibūdina tuos maisto produktus, kurie savo ypatingomis savybėmis pralenkia įprastą maistą...
Skaityti daugiauMes esame tai, ką valgome. Šis posakis kartojamas labai dažnai. Kol vieni gyventojai negalvoja, kuo maitinasi ir kasdien valgo greitąjį maistą, kiti labai atidžiai išnagrinėja visas etiketes arba maistą perka tik ūkininkų turgeliuose. Vis dėlto ne visi žino, kaip atpažinti ekologišką maistą. Perkant maistą tik pas ūkininkus tikrai nereiškia, kad maitinamasi sveikai – perkant nesupakuotą maistą kartais dar labiau rizikuojama savo sveikata. Apskritai, maisto rinkoje labai daug sukčiavimo atvejų – tam tikri teiginiai, naudojami ant maisto pakuočių ar nuorodos į ekologiškumą dar nereiškia, kad maisto produktas tikrai ekologiškas. Sąmoningam vartotojui reikėtų žinoti, kaip ženklinami ir sertifikuojami ekologiški maisto produktai....
Skaityti daugiauŽarnynas – itin sudėtinga, bet viena iš svarbiausių žmogaus sveikatos sistemų. Nenuostabu, kad per pastaruosius keliasdešimt metų nustatyta: tinkamai dirbantis žarnynas stiprina imunitetą, gerina nuotaiką, emocinę sveikatą, odos būklę ir netgi padeda užkirsti kelią vėžiui. O štai anksčiau manyta, kad žarnynas – paprasta vienos ilgos žarnos sistema, kuria praeina maistas, iš jo pasiimamos naudingosios medžiagos ir visa kita pašalinama....
Skaityti daugiauKiekvieni naujai prasidėję metai skatina žmogų iš naujo pagalvoti ir apie savo sveikatą. Labai dažnai nuskamba pažadai, kad nuo kitų metų jis būtinai pradės sportuoti ir sveikiau maitintis. Tokius pažadus skatina ne tik noras pakeisti kūno formas, bet ir tikėjimasis jaustis geriau: išvengti energijos stygiaus ir varginančių virškinimo sutrikimų (padidėjusio skrandžio rūgštingumo, skrandžio skausmo, pilvo pūtimo, pilnumo jausmo). Tikrai verta susiimti ir dėl geresnės savijautos, ir dėl dailesnių kūno formų. Pradėti galima ne tik nuo pirmadienio, kito mėnesio ar artėjančio šiltojo sezono, bet ir dabar. Prieš pradedant aktyviai sportuoti, rekomenduojama pakeisti maitinimosi įpročius ir pradėti laikytis tam tikrų sveikos mitybos taisyklių. Jų yra tikrai labai daug, tačiau bendrieji principai išlieka panašūs praktikuojant bet kokią specialiąją dietą....
Skaityti daugiauPusryčiai itin svarbūs energingai dienos pradžiai. Tai žino kiekvienas, tačiau tikrai ne kiekvienas juos valgo. Viena dažniausių priežasčių, kodėl nenorima pusryčių, yra dideli maisto kiekiai, suvalgomi vakarais – žmogus atsibunda su sunkumo jausmu skrandyje, todėl apie rytinį maistą jam net nekyla minčių. Vertėtų bent vieną vakarą pamėginti vakarienę valgyti šiek tiek anksčiau, nei įprasta ir visai neužkandžiauti prieš miegą – galbūt kitas rytas prasidėtų naudingo pusryčių recepto išmėginimu ir didesniu energijos antplūdžiu. Pateikiame 5 maistingų pusryčių idėjas, kurios, tikimės, įkvėps rytą pradėti ne tik skaniai, bet ir naudingai. ...
Skaityti daugiauStatistika negailestinga – bent kas dešimtas pacientas dažniau ar rečiau patiria rėmens sukeliamus nemalonius pojūčius. Sergant gastroezofaginio refliukso liga pirmiausiai rekomenduojama šiek tiek pakoreguoti mitybą ir gyvenimo būdą arba šias taisykles derinti su tinkamiausių vaistinių preparatų vartojimu. Tik sunkiausiais atvejais taikomas chirurginis gydymas. ...
Skaityti daugiauPodagros išsivystymą lemia ne tik paveldimumas, antsvoris, gausus alkoholio vartojimas, bet ir mityba. Teigiama, kad podagra gali atsirasti bet kuriame amžiuje, vis dėlto pastebima, kad daugeliu atvejų ji nustatoma apie keturiasdešimtuosius - penkiasdešimtuosius gyvenimo metus. Podagra dažniau serga vyrai, tačiau ji gali būti diagnozuojama ir moterims (dažniausiai po menopauzės). Ši lėtinė liga gydoma taikant specialią dietą ir, jeigu reikia, parenkant tinkamiausius vaistinius preparatus....
Skaityti daugiauKūdikių pilvo pūtimas (meteorizmas) pirmaisiais gyvenimo mėnesiais pasireiškia praktiškai visiems mažyliams. Vieniems jis praeina lengviau, kitiems tampa daug jėgų ir kantrybės reikalaujančiu išbandymu. Rodos, reikėtų džiaugtis kiekviena akimirka, bet džiaugsmą temdo pilvo skausmai, tempimas ir kiti nemalonūs pojūčiai, kylantys dėl dujų kaupimosi. Iki galo nėra sutariama, kaip maitinančios mamos mityba paveikia kūdikių pilvo pūtimą. Žindančiai mamai svarbi įvairi ir subalansuota mityba; vis dėlto, jei kūdikio žarnynas labai jautrus ir meteorizmas kamuoja dažnai bei skausmingai, motinai verta pamėginti pakoreguoti savo valgymo įpročius. ...
Skaityti daugiauSodinės šilauogės – itin naudingos uogos, kilusios iš Šiaurės Amerikos. Tai labai sveikas užkandis, todėl šilauogių valgymas labai skatintinas. Sodinių šilauogių derliaus kasmet Lietuvoje laukia vis daugiau žmonių – jų suvartojimas sparčiai auga, o rūšių pasiūla – nuolat didėja. Anksčiau savo soduose buvo populiaru auginti obelis, o dabar – šilauoges. Ne be reikalo ir literatūroje gausu liaupsių šiai skaniai uogai, mat jos ne tik išvaizdžios, bet ir labai naudingos mūsų sveikatai. Mokslininkai vis aktyviau tiria šilauogių naudingąsias savybes, o mitybos specialistai skatina mėgavimąsi jomis....
Skaityti daugiauCukraus mase gausiai dekoruoti, riebiais kremais pertepti tortai praranda savo populiarumo pozicijas. Žinoma, jie vis dar karaliauja ant iškilmingų vestuvinių stalų. Vis dėlto, kuo toliau, tuo labiau ieškoma sveikesnių alternatyvų arba bent jau parenkami natūralūs papuošimai – juk taip puikiai ant torto atrodo natūralūs gėlių žiedai arba išnokusios braškės, avietės, šilauogės....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas – nemalonus pojūtis, kurio įmanoma išvengti. Pirmiausia būtina įsitikinti, ar šis varginantis simptomas neatsiranda dėl virškinimo trakto ligų – tai padaryti padės gydytojai gastroenterologai. Kiti svarbūs žingsniai – pakeisti mitybą ir pakoreguoti gyvenimo įpročius. Juk kur kas maloniau džiaugtis plokščiu pilvu ir lengvumu, nei jaustis sunkiam ir panašiam į išsipūtusį balioną. Pakalbėkime apie maistą, maitinimąsi ir gyvenimo būdą – svarbu žinoti, kokia yra jų gerai savijautai daroma įtaka....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas dažniausiai kyla dėl neteisingos mitybos. Žinoma, meteorizmas gali būti ir virškinimo trakto (skrandžio, žarnyno, kasos) ligų simptomas, tačiau pavieniai atvejai paprastai priklauso nuo žmogaus maitinimosi įpročių ir gyvenimo būdo. Pakalbėkime apie tai, kaip reikėtų valgyti daržoves ir vaisius ir įsidėmėkime, kokie įpročiai padeda sumažinti pilvo pūtimo tikimybę....
Skaityti daugiauSėklų nauda žmogaus organizmui žinoma nuo seno. Tai yra ypač didelės maistinės vertės produktas, kurio turėtų būti kiekvieno asmens mitybos racione. Sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, fermentų, gleivių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, dalyvaujančių daugybėje gyvybinių procesų. Sėklos yra visiškai natūralus ir gyvas maisto produktas, kuris gali būti valgomas vienas (svarbu rinktis termiškai neapdorotas sėklas – jos naudingesnės). Sėklomis galima pagardinti daugybę patiekalų, suteikiant jiems dar daugiau maistingumo. Iš daugumos sėklų spaudžiami labai vertingi aliejai. Sėklos yra gamtos dovana, kurią reikia vertinti ir ja mėgautis kuo dažniau. Toliau pateikiame šiek tiek informacijos apie itin vertingas sėklas, kurių turėtų būti kiekvienuose namuose – linų sėmenis, čija ir kanapių sėklas....
Skaityti daugiauŠventės, natūralu, daugumai siejasi su sočiais ir gausiais valgiais, kalnu dovanų ir ilgalaikiu sėdėjimu prie stalo su savo artimaisiais, giminaičiais bei draugais. Ne vienam sutrinka virškinimas dėl persivalgymo ar pablogėja savijauta dėl nesaikingo įvairių gėrimų vartojimo. Kartais šventės tampa didžiuliu išmėginimu virškinimo sistemai ir visam organizmui, bet, gerai pagalvojus, taip juk neturėtų būti? Žmogus, atvirkščiai, turėtų atsigauti, pailsėti ir grįžti į darbus atsimindamas tik pačius geriausius dalykus. Gal šiemet verta pagalvoti apie sveikesnes ir lengvesnes šventes? Jei ir Jūs taip manote, skaitykite toliau – rasite patarimų, padėsiančių surengti įsimintinas ir jaukias šventes, kurios ne tik neapsunkins virškinimo sistemos, bet ir suteiks daug įspūdžių bei mielų atsiminimų. ...
Skaityti daugiauValgomoji druska kitaip vadinama natrio chloridu. Tai mūsų organizmui gana svarbi gamtoje natūraliai randama medžiaga, mat jos sudėtinės dalys (Na ir Cl jonai) dalyvauja daugybėje fiziologinių procesų. Vis dėlto per didelis druskos kiekis sveikatai yra žalingas, ypač tiems, kurie skundžiasi širdies ir kraujagyslių ligomis. Kodėl?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę